Стрес призводить до змін в мозку, які посилюють тягу до "комфортної їжі" — дослідження
Фото: Unsplash

Науковці з Інституту медичних досліджень Гарвана виявили, що стрес призводить до змін в мозку, які посилюють тягу до солодкої, жирної їжі та сприяють збільшенню ваги.

Вчені вважають, що стрес пригнічує типову реакцію мозку на насичення, відповідно відбувається постійна активація сигналів винагороди, які спонукають людину їсти більш смачну їжу.

"Коли ми відчуваємо стрес, організм виділяє гормони стресу — кортизол, який може підвищити апетит і викликати тягу до калорійної "комфортної" їжі з високим вмістом цукру та жиру", — каже лікар загальної практики Broadgate General Practice Йоганнес Уйс.

Такий тип їжі активує центр винагороди мозку. Якщо людина відчуває менше стресу після смачної їжі, найімовірніше, вона у майбутньому їстиме її, щоб покращити своє самопочуття.  "Комфортна" їжа створює зв’язок між стресом і споживанням нездорової їжі, тому з'являється звичка переїдати щоразу, коли відчуваєш стрес.

Щоб зрозуміти, що рухає цими звичками в їжі, команда досліджувала на моделях мишей, як різні ділянки мозку реагують на хронічний стрес за різних дієт.

Під час дослідження науковці виявили, що коли миші відчували хронічний стрес, частина мозку (бічна габенула), яка контролює реакцію винагороди, не була активною. Це вплинуло на сигнали винагороди, що призвело до споживання їжі для задоволення, а не через голод. Результати показали, що миші під впливом стресу набрали вдвічі більше ваги, ніж миші без стресу на тій самій дієті.

Бічна габенула (LHb) — це ділянка в мозку, яка відіграє певну роль у регуляції винагороди та відрази.

У разі короткочасної дієти з високим вмістом жиру LHb активується, щоб придушити реакцію винагороди та запобігти переїданню. Хронічний стрес може порушити функціонування LHb, зберігаючи його мовчазним навіть за наявності висококалорійної їжі.

"Це означає, що сигнали винагороди залишатимуться активними, що призведе до збільшення кількості їжі для задоволення, не реагуючи на сигнали насичення або сигнали, які мозок надсилає вашому тілу, щоб повідомити, що ви ситі", — додає Уйс.

Зокрема, кортизол може впливати на вагу іншим способом — фактично збільшувати кількість жирових відкладень, особливо на животі.