Місяць нічних обстрілів, нестабільний сон та наслідки підриву Каховської ГЕС провокують стрес, тривогу та виснаження. Лікарка-дієтолог Тетяна Лакуста помічає ці тенденції у своїй практиці. Відтак пояснила у своїх соцмережах, як стрес може вплинути на харчові звички українців і що з цим робити. 

LIGA.Life публікує допис з дозволу Тетяни.

"Ми не рослинки і не харчуємось енергією сонця. Нам потрібно регулярно їсти. Не один, не два рази на день, не те, що криво-косо лежало, а ви вхопили і побігли далі. Це може бути задачею із зірочкою: безсоння, тривога, знесилення, хронічні переживання за все – не до їжі", – пише лікарка на своїй сторінці в Instagram.

До чого слід бути готовим:

  • Апетит змінюється через безсоння/стрес/виснаження/депресію. Його може майже не бути або може бути надто сильним.

Що робити? Їсти, каже дієтологиня. Прокидаєтесь і не очікуєте, що має з’явитись апетит.

"Маємо поїсти, тому що треба. Я знаю, не смачно. Але хто пропускає регулярно прийоми їжі, той потім вмикає режим "бджілки" і живе на каві з солодким (на це ж апетит завжди є). Або переїдає під вечір до стану "харчової коми", що дихати вже не можна", – додає Тетяна.

  • В стані хронічної тривоги хочеться їжі для радості (тобто смаколики).

Що робити? Їсти. Якщо не їмо, то потім будемо компенсаторно переїдати (те що називаємо "зриви").

"Тому спочатку їмо прийом їжі, а десерт – на десерт, а не замість основного прийому", – зазначає експертка.

  • В стані виснаження та перевтоми важко з силою волі. Тобто щоб змусити себе гарно поїсти, слід докласти неабияких зусиль.

Що робити? Їсти і зловити себе на думці, що почався хаос в харчуванні. В такій ситуації слід, навпаки, зробити усвідомлений вибір їжі. Без очікувань, що це буде легко і просто.

"Інакше легко буде скотитись в харчування перекусами, напівфабрикатами, фруктами/йогуртами, бутербродами. Проблема в тому, що метаболічні хвороби не болять", – стверджує Тетяна.

  • Переживання хочеться заїсти.

Що робити? Їсти, але по-особливому. Спочатку нагодуйте себе: регулярно, стандартною їжею, до ситості, додайте смаколик на десерт.

Напишіть список "ресурсних дій" – прості, дуже доступні речі, що вам дають змогу почуватись хоч трохи краще: бути в тиші, вишивати (справи з дрібною моторикою знижують тривогу), мити посуд, ходити, дивитись Youtube, обійматись і далі усвідомлено обирати інше.

"Щось забираючи (їжу) – давайте собі іншу опору", – підсумовує лікарка.

Читайте також: Мозок любить оливкову олію, а не картоплю фрі. Як їжа впливає на психічне здоров’я