Будівництво торгового центру на Хрещатику зупинили – роботи велись незаконно
Фото: Едельбург архітект

Державна інспекція архітектури та містобудування зупинила будівництво торговельного центру на вулиці Хрещатик, 23б в Печерському районі Києва. Про це повідомили в ДІАМ.

Йдеться про перебудову приміщення колишнього ресторану "Гімалаї". Замовник та генпідрядник отримали штрафи на майже 5 млн грн.

Будівельні роботи вели незаконно, кажуть в інспекції. Замовники будівництва отримали в ДАБІ дозвіл на реконструкцію будівлі з надбудовою кафе, але в результаті знесли її та почали зводити п’ятиповерховий торговий центр з трьома підземними поверхами.

Наприкінці 90-х рр. земельна ділянка під павільйоном була передана в користування товариству з обмеженою відповідальністю. З часом ТОВ переоформило павільйон у нежитлову будівлю, отримало на неї право власності, самовільно захопило ще майже 40 кв.м сусідньої ділянки чужої власності, присвоїло будівлі адресу та отримало містобудівні умови та обмеження.

У 2022-2023 роках суд зобов’язав власників повернути будівлю до її первинного вигляду, тобто павільйону та погодити проєктну документацію з об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку, до якого належать самовільно захоплені майже 40 кв.м ділянки.

Під час перевірки інспектори ДІАМ встановили, що у замовника будівництва відсутній дозвіл на проведення будівельних робіт, що свідчить про "самочинне будівництво". Зокрема, на місці демонтованої будівлі вже встигли встановити буроін’єкційні палі.

Фото: ДІАМ
Фото: ДІАМ

Інспектори склали протокол про правопорушення та винесли приписи, зокрема про зупинення підготовчих та будівельних робіт. Тепер замовник зобов’язаний усунути порушення відповідно до норм чинного законодавства у сфері містобудівної діяльності.