Суд Намібії декриміналізував одностатеві стосунки між чоловіками
Фото: Reuters/Opas Onucheyo

21 червня Високий суд Намібії визнав неконституційними два закони колоніальної епохи, які криміналізували одностатеві стосунки між чоловіками. Це стало знаковою перемогою для ЛГБТ-спільноти в південноафриканській країні. Про це повідомляє Reuters.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Справа була порушена намібійським активістом Фріделем Даусабом за підтримки британської неурядової організації Human Dignity Trust.

Даусаб повідомив, що він "просто щасливий" після рішення суду. 

"Це великий день для Намібії. Кохання більше не буде злочином", – додав він.

Правозахисники кажуть, що попри рідкісні випадки обвинувачення за звинуваченнями в одностатевих стосунках, закони увічнили дискримінацію ЛГБТ-спільноти та змусили її представників жити в страху.

"Закон, який оголошує так звану содомію правопорушенням, оголошується неконституційним і недійсним", — визначив суд. Він також визнав неконституційним закон про заборону так званих "неприродних сексуальних актів".

Намібія успадкувала закони, які криміналізували одностатеві стосунки між чоловіками, після здобуття незалежності від Південної Африки в 1990 році, хоча одностатеві стосунки між чоловіками спочатку були криміналізованими за часів колоніального правління.

З того часу ПАР декриміналізувала одностатеві сексуальні стосунки і є єдиною країною на африканському континенті, яка дозволяє ЛГБТК-парам всиновлювати дітей, одружуватися і вступати в цивільні союзи.