"Троєщинські луки" площею 375 гектарів офіційно повернули у власність киян
Фото: КЕКЦ

Сьогодні, 5 вересня, Касаційний суд виніс остаточне рішення щодо заказника "Троєщинські луки". Територію площею 375 гектарів повернули у власність киян, повідомила депутатка Київради Ксенія Семенова.

У 2020 році Київрада включила частину цієї землі до складу новоствореного заказника "Троєщинські луки". Луки простягаються на північ від рогу вулиць Милославської та озера Алмазне. Це територія, де є червонокнижні види рослин, комах, тварин і птахів. Вартість землі оцінюють у 10 млрд грн.

Згодом сільгосптовариство "Нова Україна" оскаржило це рішення в Господарському суді Києва – забудовники намагалися довести, що передана заказнику земля була раніше виділена їм для забудови.

13 липня 2021 року Господарський суд своїм рішенням відмовив в позові забудовникам. У 2022 році це рішення сільгосптовариство "Нова Україна" оскаржило. У вересні торік відбулись два судових засідання на захист київського заказника "Троєщинські луки". Перший суд — це Господарський апеляційний, де розглядалася апеляція сільгосптовариства "Нова земля", другий суд — Київський адміністративний, де розглядався позов забудовника проти Земельного департаменту КМДА.

28 лютого 2023 року Північний апеляційний господарський суд повернув громаді Києва заказник "Троєщинські луки". Однак забудовник подав касацію.