Турист, який нашкрябав на Колізеї своє ім'я, не знав про "стародавність пам'ятки"
Фото: Reuters

Турист з Англії, який нашкрябав імена на внутрішній стіні стародавнього римського Колізею, каже, що він не усвідомлював, скільки років пам’ятці, повідомляє BBC.

Іван Дімітров, що проживає в Брістолі, зробив цей коментар у листі з вибаченнями до мера Рима Роберто Гуалтьєрі, зазначивши, що розуміє "серйозність вчинку".

Він нашкрябав ключами на внутрішній стіні 2000-літнього амфітеатру "Іван + Хейлі 23" — своє ім’я та ім'я своєї дівчини.

Акт вандалізму стався, ймовірно, 23 червня. Тоді перехожі зняли на відео, як молодий чоловік вишкрябував імена на стіні Колізею. Відео потрапило у соцмережі та привернуло увагу поліцейських.

"Цими рядками я хотів би принести свої щирі вибачення італійцям і всьому світу за шкоду, заподіяну пам'ятці, яка є надбанням усього людства", — додав Дімітров у листі.

Дімітров, якому загрожує чималий штраф і можливе ув'язнення, похвалив тих, хто "охороняє неоціненну історичну та мистецьку цінність Колізею з відданістю, турботою та жертовністю", перш ніж додати: "На жаль, лише після того, як я зробив цей вчинок, я дізнався про давність пам’ятки".

Наразі проводиться судове розслідування щодо пошкодження культурної спадщини. Якщо англійця визнають винним, йому загрожує штраф від 2500 до 15 000 євро, а також позбавлення волі на термін від двох до п'яти років.

Його дівчина Хейлі не перебуває під слідством, хоча її можна вважати "співучасницею", повідомляють італійські ЗМІ.

Колізей — амфітеатр, пам'ятка давньоримської архітектури, одна з найграндіозніших та найвідоміших споруд античного світу. Будівництво амфітеатру було розпочато за наказом імператора Веспасіана у 72 році н. е. і завершено у 80 році н. е. вже за правління його сина Тита. На момент завершення будівництва був наймісткішим амфітеатром у світі — вміщував до 50 000 глядачів. Колізей діяв з 80 по 404 роки переважно як місце гладіаторських боїв, видовищних битв із тваринами та публічних страт.