У Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню, де готуватимуть їжу для шкіл трьох громад
Фото: МОЗ

У Бучі відкрили першу в Україні фабрику-кухню, де готуватимуть 10 000 порцій на день для закладів освіти трьох навколишніх громад – Бучанської, Немішаївської та Бородянської, повідомила перша леді України Олена Зеленська.

На фабриці-кухні готуватимуть корисну їжу для 30 шкіл та садочків. Сніданки та обіди почнуть доставляти до освітніх закладів у січні-лютому 2024 року.

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ

"І це будуть обіди, приготовані не просто в новому приміщенні, а на сучасному обладнанні, за сучасними технологіями. І за новими вимогами реформи: щоб і корисно, і смачно одночасно", — зазначила Зеленська.

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ

Фабрика-кухня — це окреме підприємство, в якому здійснюється приготування, шокове охолодження (за температури 3°C) готових страв та доставлення в охолодженому вигляді до навчальних закладів та закладів оздоровлення й відпочинку. У закладах освіти сніданки та обіди розігріватимуть на спеціальному обладнанні.

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ

Меценатом проєкту став американський філантроп і бізнесмен Говард Баффет, який був присутнім на відкритті фабрики-кухні.

Другу в Україні фабрику-кухню побудують у Лозовій на Харківщині. Вона годуватиме щодня приблизно 14 000 учнів та дошкільнят у п'яти громадах.