В Україні ухвалили реформу щодо шкільного харчування, щоб знизити відсоток ожиріння
Фото: Уніан

Кабінет міністрів затвердив стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки.

Реалізація стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці. 

Зокрема, йдеться про чотири стратегічні цілі реформи:

  • організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;
  • відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності;
  • забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування та сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;
  • впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

"Стратегічна мета реалізації чотирьох цілей реформи — забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих", — наголосили у відомстві.

Серед показників досягнення стратегічної мети:

  • зменшення відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;
  • рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;
  • зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;
  • збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти;
  • збільшення кількості комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.

Реформа шкільного харчування почалася в Україні у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Попри пандемію та повномасштабну війну, за три роки на рівні країни вдалося створити дієвий механізм, який дозволяє кожному закладу освіти в Україні якісно змінити підходи до харчування учнів.

Зокрема, розроблені технологічні карти страв для шкільного меню та харчування у дитячих садочках, відкриваються кулінарні хаби, де кухарі-тренери проходитимуть навчання та вчитимуть колег у регіонах. Крім того, в межах співпраці з міжнародними партнерами триває відбудова та модернізація шкільних кухонь та харчоблоків.