У Лондоні на аукціоні продадуть меню із затонулого "Титаніка" за £60 000
Фото: Henry Aldridge and Son Ltd

У Лондоні на аукціоні продадуть рідкісний зразок меню для першого класу із затонулого лайнера "Титанік". Очікується, що його продадуть за 60 000 фунтів стерлінгів (73 567 доларів). Про це повідомили в аукціонному домі Henry Aldridge and Son.

В описі лота зазначається, що значно розмите водою, з частково стертими літерами меню, ймовірно, опинилося в Північній Атлантиці, коли "Титанік" затонув зранку 15 квітня 1912 року.

Врятоване меню детально описує першу вечерю для пасажирів першого класу на борту, після того як "Титанік" відплив від берегів. На вечерю вони могли скуштувати устриці, яловичу вирізку з кремом з хрону і пюре з пастернаку, а на десерт — абрикосовий пиріг "Бордалу" та пудинг "Вікторія".

Фото: Henry Aldridge and Son Ltd
Фото: Henry Aldridge and Son Ltd

Зазначається, що у світі існує кілька зразків меню з "Титаніка" за 14 квітня, які знайшли в одязі людей, яких рятували з корабля в день трагедії. За словами фахівців, іншого зразка меню на вечерю 11 квітня в першому класі у світі немає.

"Існує кілька меню на 14 квітня, але ви просто не знайдете меню на 11 квітня. Більшість із них мали потонути разом із кораблем", — додають фахівці.

На продаж це меню виставила родина канадця Лена Стівенсона, який помер 2017 року. Донька Стівенсона знайшла меню в речах померлого батька. Наразі невідомо, як саме воно опинилось у чоловіка. Однак він працював у поштовому відділенні в Новій Шотландії, куди доставляли тіла загиблих під час катастрофи.

"Враховуючи зв’язок Нової Шотландії з "Титаніком" і те, що на ньому є ознаки пошкодження водою, можна припустити, що меню було в однієї з жертв", — повідомили в аукціонному домі.

Фото: Henry Aldridge and Son Ltd
Фото: Henry Aldridge and Son Ltd

Меню має бордове тиснення White Star Line і спочатку мало позолочені літери із зображенням ініціалів OSNC (Ocean Steamship Navigation Company) поряд з літерами RMS Titanic.

Інші предмети на аукціоні пропонують поглянути на життя 2223 пасажирів і членів екіпажу на борту "Титаніка", з яких лише 706 вижили.

Зокрема, на продаж виставили ковдру, якою зігрівався один із врятованих у шлюпці. Цей лот в команді аукціонного дому назвали "одним з найрідкісніших тривимірних об'єктів, які вони бачили". Очікувана ціна — 100 000 фунтів стерлінгів (123 000 доларів).

Фото: Henry Aldridge and Son Ltd
Фото: Henry Aldridge and Son Ltd

А також можна буде придбати кишеньковий годинник, який належав пасажиру другого класу, російському мігранту Синаю Кантору. Пристрій зафіксував момент, коли його власник потрапив під воду, а пізніше помер.

Фото: Henry Aldridge and Son Ltd
Фото: Henry Aldridge and Son Ltd