У Парижі хочуть перейменувати вулицю, щоб уникнути прославлення військового злочинця
Фото: Olivier Lejeune

Мер Парижа Анн Ідальго планує перейменувати вулицю Бюжо у 16-му окрузі на честь Юбера Жермена, щоб уникнути прославлення військового злочинця, пише The Mayor.

Проспект названий на честь маршала Роберта Бюжо, який пов’язаний з французькими колоніальними діями в Алжирі в XIX столітті.

Призначений генерал-губернатором Алжиру, Бюжо за власною ініціативою застосував так звані "enfumades", які полягали в удушенні місцевого населення димом для прискорення завоювання територій. Навіть його сучасники були обурені та оцінювали його дії як звірства.

В Алжирі в 1830-х і 1840-х роках він був "винним у тому, що сьогодні б кваліфікували як воєнні злочини", коли його армія застосовувала "нелюдські методи", заявили в мерії. Проте вуличні таблички з іменем маршала Бюжо збережуться в музеї Карнавале, щоб засвідчити цей момент в історії столиці.

Натомість Анн Ідальго пропонує назвати проспект, що тягнеться від Порт-Дофін до площі Віктора Гюго, на честь Юбера Жермена в пам’ять про померлого бійця французького Руху Опору під час Другої світової війни, "Сподвижника визволення" та колишнього міністра пошти й телекомунікацій. Він помер у 2021-му у віці 101 року.

Звання "Сподвижник визволення" присвоювали ветеранам Другої світової війни, які відзначилися в боротьбі за визволення Франції від німецько-фашистських загарбників.

Політика перейменування у французькій столиці досить консервативна. Ця вулиця стане лише п’ятою, яку перейменували в Парижі з початку XXI століття, і третьою за останні два десятиліття.