У Південній Африці знайшли золотого крота, якого вважали вимерлим понад 80 років
Фото: Nicky Souness/re:wild

У Південно-Африканській Республіці вперше за 87 років знайшли золотого крота де Вінтона. Вчені вважали його вимерлим, пише The Guardian.

Свою "золоту" назву тварина отримала завдяки жирним виділенням, які змащують його хутро, щоб він міг "плавати" через піщані дюни. Це означає, що такий кріт не створює звичайних тунелів, тому його ще важче виявити.

Золотий кріт де Вінтона повністю сліпий, він покладається на свій високочутливий слух, за допомогою якого вловлює рухи над землею. У списку втрачених видів, складеному глобальною природоохоронною організацією Re:wild, його було віднесено до числа "найбільш розшукуваних".

Фото: JP Le Roux/re:wild
Фото: JP Le Roux/re:wild

Його знайшли на пляжі в Порт-Ноллот на західному узбережжі Південної Африки. За словами дослідників, кріт був втрачений для науки з 1936 року.

За допомогою собаки-шукача Джессі команда вчених знайшла сліди тунелів і виявила золотого крота ще у 2021 році. Але оскільки існує понад два десятки видів золотих кротів і деякі з них дуже схожі, команді потрібно було більше часу, щоб переконатися, що це саме кріт де Вінтона.

Вчені проаналізували зразки ДНК з навколишнього середовища, яку тварини виділяють під час переміщення. Вона міститься у клітинах шкіри, шерсті або фекалій. Команда досліджувала до 18 км дюн за день. Загалом вони зібрали 100 зразків піску.

Фото: JP Le Roux/re:wild
Фото: JP Le Roux/re:wild

Щоб ідентифікувати золотого крота де Вінтона, їм довелося чекати майже рік. Дослідники мали лише один зразок його ДНК, якого не вистачало для точного визначення. Однак згодом вони отримали зразок генетичного матеріалу цього виду, який зберігався у музеї Кейптауна.

Зокрема, вчені виявили ознаки інших видів золотих кротів на узбережжі, серед яких поширені капський золотистий кріт і золотистий кріт Гранта.