У США жінка хоче прирівняти автомобільний сигнал до вираження свободи слова
Фото: Unsplash

Сюзан Портер з Каліфорнії планує через Верховний суд США прирівняти автомобільний сигнал до вираження свободи слова, повідомляє USA Today.

У 2017 році поліція звинуватила Портер у тому, що вона 17 разів посигналила на своїй машині біля офісу конгресмена Даррелла Ісси. Її сигнали були знаком підтримки. У 2023 році апеляційний суд виправдав жінку, але тепер вона прагне захистити інших водіїв від можливих покарань, пов’язаних із правом сигналити на своїй машині, заявили її адвокати.

Зараз Портер оскаржує закон у Кодексі транспортних засобів Каліфорнії, згідно з яким автомобільні сигнали повинні використовуватися лише для "звукового попередження" інших водіїв. Єдине інше легальне використання клаксона, яке дозволяє закон, це як система сигналізації про крадіжку.

Адвокати Портер у своїй апеляції, поданій до Верховного суду, стверджували, що звукові сигнали автомобіля повинні бути захищені Першою поправкою, яка зберігає право на свободу слова. "Автомобільний гудок — це звук демократії в дії", — зазначили її адвокати.

Подібні закони, що обмежують автомобільні сигнали, є ще в 41 штаті. Так, закони в Нью-Йорку дозволяють сигналити лише у разі "попередження про небезпеку". У травні 2022 року депутат міської ради Нью-Йорка Ерік Боттчер представив законопроєкт про збільшення штрафів за надмірні сигнали з 1000 до 2000 доларів за перше порушення.

У 2011 році в подібній ситуації Верховний суд США виніс рішення на користь жінки, яку штат Вашингтон звинуватив у сигналах без законної причини. Сусід жінки поскаржився, що вона вирощує курей, порушуючи угоду про товариство домовласників, після чого вона сигналила перед його будинком протягом 5-10 хвилин.