Вчені дослідили, який горіх допомагає схуднути та знизити холестерин
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в журналі Obesity, свідчить, що люди, які їли мигдаль під час дієти з обмеженням калорій, втратили приблизно 9,3% своєї ваги та покращили рівень холестерину, пише Healthline.

Ці люди також відчули покращення в різних показниках кардіометаболічного здоров’я, таких як артеріальний тиск, ліпіди й рівень цукру в крові.

Вчені з університету Південної Австралії провели дослідження, у якому брали участь 140 учасників віком від 24 до 65 років. Усі вони мали ІМТ (індекс маси тіла) у межах надмірної ваги або ожиріння.

Науковці розділили їх на дві групи: одна — мала дієту, насичену мигдалем, інша — без горіхів.

Дієта, збагачена мигдалем, забезпечувала 15% їхніх щоденних калорій у вигляді несолоного цільного натурального каліфорнійського мигдалю зі шкіркою. Люди з іншої групи отримували відповідну кількість калорій у вигляді багатих вуглеводами закусок, таких як рисові крекери або батончики з фруктовими пластівцями.

Протягом перших 12 тижнів усі учасники дотримувалися низькокалорійної дієти. Згодом протягом наступних 24 тижнів вони використовували дієти для підтримки ваги.

Учасники відвідали клініку на початку дослідження, а також на 12- і 36-тижневому етапі для оцінки. Під час огляду дослідники перевіряли, чи втратили люди вагу, чи підтримують її, залежно від поточної мети.

Вони також дивилися на склад тіла, окружність талії та загальні витрати енергії.

Крім того, вони виміряли різні кардіометаболічні показники, такі як артеріальний тиск, ліпіди й рівень цукру в крові, інсулін, резистентність до інсуліну, чутливість до інсуліну та функцію бета-клітин підшлункової залози. Також було визначено оцінку метаболічного синдрому.

Проаналізувавши дані, вчені дізналися, що в обох групах спостерігалася однакова втрата ваги — приблизно на 7 кілограмів.

Проте у людей, які дотримувалися дієти, збагаченої мигдалем, знизився рівень холестерину, покращився стан серцево-судинної системи, прискорився метаболізм, вага йшла швидше.

За словами дієтолога Сезара Сауза, мононенасичені та поліненасичені жири, що містяться в горіхах, захищають серце, потенційно зменшують утворення бляшок, які можуть призвести до закупорки артерій.

Зокрема, горіхи містять білок і низку вітамінів і мінералів, що роблять їх "електростанцією для нашого серця і тіла", додав дієтолог.

Крім того, Сауза зазначив, що вони також можуть допомогти у втраті ваги, тому що горіхи насичують і допомагають краще відчувати голод.

Водночас сертифікована тренерка з питань здоров’я та харчування Кейтлін Спірс додала, що варто памʼятати за порції, щоб уникнути надмірного споживання калорій.

Рекомендований розмір порції дорівнює приблизно 28 – 56 грамів горіхів. Зокрема, варто вибирати несолоні або малосольні горіхи, щоб уникнути надмірного споживання натрію. А також уникати ароматизованих горіхів, які можуть містити доданий цукор або нездорові добавки.