УГКЦ та єпископ Чернігівської єпархії ПЦУ підтримують вакцинацію українців
Фото: Unsplash

Комісія душпастирства охорони здоров’я Української Греко-Католицької Церкви та єпископ Антоній Чернігівської єпархії Української Православної церкви підтримують вакцинацію громадян та закликають вірян щеплювати дітей. Про це повідомляє Центр громадського здоровʼя.

В комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров'я зазначають, що особливу увагу слід приділити вчасній імунізації дітей з метою протидії небезпеці виникнення епідеміологічних ситуацій, наприклад, спалаху кору.

Зокрема, єпископ Антоній підтримав кампанію з вакцинації дітей проти кору, підкресливши, що Православна Церква України завжди виступала за вакцинацію, зокрема під час епідемії коронавірусної інфекції.

"Вакцинуватися проти кору необхідно, адже саме це убезпечить від захворювання зі складними наслідками. Вакцинація є суто медичною процедурою і не має релігійної складової, не перешкоджає реалізації свободи віросповідання, а також не суперечить жодній з Божих заповідей. На сучасному етапі розвитку медицини вакцинація є дієвим засобом захиститися від інфекцій. Щеплення населення допомагає сформувати колективний імунітет й уберегтися від серйозних хвороб", — пояснив єпископ Антоній.

Кір — це небезпечне інфекційне захворювання, яке викликає ускладнення: пневмонію, отит (вушна інфекція), енцефаліт (запалення мозку), паненцефаліт (захворювання головного мозку). Згідно з Календарем профілактичних щеплень, дитина має отримати 2 дози вакцини КПК: у 12 місяців та у 6 років.

Інфекція кору передається дуже швидко в місцях скупчення людей. Ліків проти захворювання не існує, тому запобігти йому можна виключно за допомогою вакцинації.

На Рівненщині 1,5-річну дитину паралізувало через поліомієліт. Батьки свідомо відмовились від щеплення дитини проти поліомієліту, передбаченого медичними стандартами, через релігійні переконання.