В Бородянці вручили нагороди лауреатам Національної премії імені Т. Шевченка
Фото: Анна Сергієць / Суспільне

На Київщині в Бородянці відбулася церемонія нагородження Національної премії імені Т. Шевченка, повідомляє Суспільне.

Церемонію провели на центральній площі в місті, біля пам'ятника Шевченку, який був обстріляний під час окупації, але вцілів.

"Шевченко це той, хто промовляє часом, хто промовляє певною рефлексією на те, що відбувається в різні епохи та часи нашого шляху до свободи. І зараз у часи повномасштабної війни, очевидно, що цей символ, символ погруддя, коли його прострілювали кулеметами, мені розповідали тут очевидці, вони стріляли, а він лиш трохи похилився, але він стоїть", — розповів голова комітету Шевченківської премії Євген Нищук.

Національну премію України імені Тараса Шевченка 2023 року присуджено:

  • за книгу поезій "Орден мовчальниць" — поетесі Катерині Калитко;
  • за аудіоальбом "Пісні Української революції" — виконавцям гурту "Хорея Козацька" Тарасу Компаніченку, Максиму Бережнюку, Северину Данилейку, Ярославу Криську, Сергію Охрімчуку;
  • за книгу "Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792 — 1883" у двох частинах — літературознавцеві Михайлу Назаренку;
  • за публіцистичні статті та виступи останніх років — журналістові Віталію Портнікову;
  • за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" — режисерці Ірині Цілик.

Розмір премії складає 429 000 гривень. У категоріях "Театральне мистецтво" та "Візуальне мистецтво" лауреатів цього року не оголошували.

Окрім того, було нагороджено лауреатів Шевченківської премії 2022 року:

  • у номінації "Кіномистецтво" премію отримала режисерка Катерина Горностай із повнометражним ігровим фільмом "Стоп-Земля";
  • у номінації "Література" лауреаткою стала Тамара Горіха Зерня з романом "Доця";
  • у номінації "Театральне мистецтво" нагороду отримали Тамара Трунова, Наталка Ворожбит, Юрій Ларіонов, Андрій Ісаєнко та Валерія Ходос за виставу "Погані дороги" Київського академічного театру драмі й комедії на лівому березі Дніпра.

Шевченківська премія — найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.

Вручається в семи номінаціях: література, музичне мистецтво, театральне мистецтво, кіномистецтво, візуальне мистецтво, публіцистика та журналістика, літературознавство та мистецтвознавство.

У 2023 році вперше в історії Шевченківської премії 9 березня, в день народження Тараса Шевченка, не були оприлюднені імена переможців конкурсу та не був опублікований відповідний указ президента України.

11 березня Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка все-таки опублікував заяву, в якій назвав імена лауреатів 2023 року. Але переможців назвали лише у частині категорій, а на сайті президента указ, яким і оголошують переможців, так і не з'явився.

Це сталося через те, що Юрій Макаров, на той момент очільник Комітету, вирішив додати ще одну номінацію — "За внесок у перемогу" і оголосити раніше визначених лауреатів та нових разом 22 травня, в день перепоховання Кобзаря.

Через шквал критики 12 березня Юрій Макаров повідомив, що йде у відставку з посади голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, на якій перебував з грудня 2019 року.

Зокрема, 16 березня усі члени Комітету також оголосили про складання повноважень після пропозиції доповнити премію новими номінаціями.