У Чернігові випустять на маршрути нові низькопідлогові автобуси з валідаторами
Фото: Чернігівська міська рада

У Чернігова з понеділка, 10 липня, курсуватимуть нові низькопідлогові автобуси, що приїздять за графіком та з можливістю безготівкового розрахунку, повідомляє міська рада.

Усі автобусні маршрути обслуговуватимуть четверо перевізників, яких обрали на конкурсі. Щодня на своїх маршрутах працюватиме 99 автобусів, 75 з них низькопідлогові, 44 — 2022/2023 років виробництва. До кінця липня у всіх будуть встановлені стаціонарні валідатори.

"Чернігівські маршрутки, в народі "консервні банки", нарешті можна буде сміливо називати міськими автобусами. Без перебільшень можна сказати, що сьогодні в Чернігові найякісніший громадський транспорт в Україні", — говорить в.о. міського голови Олександр Ломако про реформування сфери громадських перевезень.

Фото: Чернігівська міська рада
Фото: Чернігівська міська рада

Після закінчення активних бойових дій на території Чернігівщини вирішили реалізувати розроблений ще до 24 лютого 2022 року проєкт реформування цієї сфери.

"Так, з вулиць зникли тісні "Рути", курсують тільки машини середньої та великої місткості. Розроблена нова транспортна мережа, яка з 10 липня буде обслуговуватися перевізниками вже як постійна, а не тимчасова", – йдеться у повідомлені.

30 нових низькопідлогових машин Чернігівського автозаводу обслуговуватимуть маршрути №24, 25 та 33. Останній запускається вперше і буде закривати потреби, зокрема мешканців мікрорайону Зарічний.

Фото: Чернігівська міська рада
Фото: Чернігівська міська рада

За словами Ломакова, стимулювати приватних перевізників оновити автобуси — так працює реформа громадських перевезень у Чернігові.

Місто компенсує перевізникам кошти з розрахунку за кілометр, якщо вони виконують умови — це низькопідлоговий транспорт і він вчасно (за розробленим графіком) приїздить на зупинку. Зазначається, що бізнес отримав гарантії, що це справа, в яку можна інвестувати, а пасажири — комфортну послугу.

"Крім того, компенсація за кілометр, а не людину прибрала такі поняття, як невигідний маршрут чи невигідний час. Головне — працювати за графіком та згідно з маршрутом", — говорить Олександр Ломако.

Водночас у місті не вистачає водіїв. Це питання актуальне як для комунального, так і приватного перевізників.

Фото: Чернігівська міська рада
Фото: Чернігівська міська рада