В Ірландії хочуть надати природі конституційні права нарівні з людиною
Фото: Unsplash

Ірландія може стати першою країною в Європейському Союзі, яка закріпить права природи в національній конституції, пише BBC.

Комітет з навколишнього середовища та кліматичних заходів рекомендував уряду провести референдум щодо захисту біорізноманіття. Цей крок дозволить природі отримати права, які можна порівняти з правами людей.

В Ірландії останніми роками посилився рух за права природи. Люди вимагають, щоб елементи природи, як-от дерева, гори та річки, визнали об’єктами, що мають право на існування та процвітання, на відновлення, регенерацію та повагу.

Рух визнає право будь-якої особи чи організації захищати ці права від імені природи. У Новій Зеландії, наприклад, надали статус юридичної особи річці Вангануї. Подібні заяви робили країни Південної Америки.

Якщо ірландський парламент дійсно винесе національний референдум щодо прав на природу і він буде схвалений народом, Ірландія стане першою країною в Європейському Союзі, яка закріпить таке право в національній конституції.

  • ООН оголосила 2023 рік найспекотнішим за всю історію. Глобальна температура за перші 10 місяців року була приблизно на 1,4°C вища за середнє значення температури в доіндустріальний період.