В Канаді на узбережжя викинуло корабель, який понад 200 років тому затонув
Фото: The Telegraph

Біля невеликого канадського містечка Кейп-Рей у Ньюфаундленді виявили уламки корабля, який, як вважають фахівці, затонув 200 років тому, пише The Telegraph.

За словами президента Товариства збереження корабельних аварій Ньюфаундленду і Лабрадору Ніла Берджесса, 24-метрове судно піднялося з місця затоплення через берегову ерозію та тропічний шторм "Фіона", який пошкодив понад 100 будинків.

"Це дивовижно, іншого слова для цього немає. Мені просто цікаво, чи можуть науковці назвати, що це за корабель, скільки йому років і чи були на ньому люди", — сказав 21-річний Гордон Блекмор, який полював на морських птахів, коли помітив у воді темну тінь.

Вважається, що корабель датується XIX століттям, оскільки в його конструкції використані дерев’яні дюбелі й мідні кілки, які були поширені в 1800-х роках. Однак наразі мало що відомо про його походження, поки морські експерти розмірковують над таємницею його раптової появи.

"Якщо цей корабель виготовили з дуба чи бука, чи подібної породи листяних дерев, це скаже нам, що це зроблено не тут, у Ньюфаундленді, а, ймовірно, у Європі. Є бази даних корабельних аварій, ми можемо шукати те, що було зафіксовано як втрачене біля мису Рей", — каже Берджесс.

Наразі місцева урядова група прибула на місце подій ​​для забезпечення безпеки затонулого корабля. Є побоювання, що артефакт може стати цікавим об'єктом для "мисливців" за сувенірами. Також є загроза, що через складні погодні умови судно може "піти" назад у море.