У Латвії скасували міжнародну виставку через зв'язки організаторів із Росією
Фото: Unsplash

Ризька міжнародна бієнале сучасного мистецтва в Латвії (RIBOCA), яка мала відбутися 10 серпня, скасувала свою виставку через зв'язки її організаторів з Росією, пише Art News.

"Походження наших виконавчих членів, серед якого є російське поряд із литовським і латвійським, є чимось надто важливим, щоб на нього можна було не зважати, оскільки напад Росії на Україну відроджує напруженість, пов'язану з окупаційним минулим", — йдеться в заяві.

Засновниця RIBOCA, Агнія Миргородська, має російське та литовське походження. Донедавна вона отримувала пожертви від свого батька, російського рибальського магната Геннадія Миргородського.

Російська підтримка RIBOCA, яка вже є болючою темою для латвійської мистецької спільноти, зважаючи на історію країни з радянським режимом, стала предметом дебатів після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Цього року у виставці під назвою "У кімнаті є слон" мали взяти участь понад 60 художників. Її темою було розв'язання суспільно-політичних питань, актуальних для Ризького регіону. Однак через російське вторгнення в Україну організатори Ризької бієнале визнали розумним скасувати виставку.

Фото: Riga Biennial / Instagram
Фото: Riga Biennial / Instagram

У квітні 2022 року організатори Ризької бієнале оголосили, що третя виставка буде відкладена на рік через повномасштабну війну в Україні. "У такі часи неможливо уявити собі роботу над виставкою, яка повинна стати великим святом мистецтва, поваги та єдності, поки в Україні все ще відбуваються жахливі злочини", — йшлось тоді у заяві RIBOCA. "Ми рішуче засуджуємо напад Росії на Україну і єдині з усіма, хто закликає до негайного припинення війни".