У Норвегії встановлять квоту для жінок, щоб вони займали щонайменше 40% у радах директорів
Фото: Unsplash

Уряд Норвегії досяг угоди з бізнесами та профспілками. Згідно з нею великі та середні компанії мусять мати щонайменше 40% жінок у радах директорів, пише Bloomberg.

План розрахований на п'ять років. До наступного року він охопить 8000 компаній, а до 2028 року програму розширить до 20 000 компаній з понад 30 співробітниками.

Спочатку це рішення від уряду стосуватиметься лише компаній з доходом понад 100 мільйонів крон (9,4 мільйона доларів США), а потім будуть включені підприємства з доходом від 50 мільйонів крон.

У норвезькому парламенті зазначають, що покращення гендерного балансу в залах засідань було надто повільним: два десятиліття тому жінки представляли в середньому 15% складу правлінь, за цей час показник зріс лише до 20%.

За прогнозами уряду, до 2028 року компаніям потрібно буде набрати майже 13 000 нових членів правління. Вимоги також стосуватимуться кооперативів, житлових асоціацій із понад 500 членами, а також бізнес-фондів.

"Це поворотний момент для роботи з гендерною рівністю в бізнесі в Норвегії", — заявив міністр торгівлі та промисловості Ян Крістіан Вестре. Бізнес і профспілки "розділяють рішення уряду, і я радий, що разом ми знайшли дієвий засіб, який може прискорити роботу".

Норвегія посіла третє місце в торішньому звіті Всесвітнього економічного форуму про гендерний розрив у світі, поступившись лише Ісландії та Фінляндії.

Минулого року Європейський Союз прийняв закон, який вимагає, щоб 40% невиконавчих директорів були жінками або 33% серед усіх директорів.