В прокат вийде фільм "Нескінченність за Флоріаном" про архітектора "Летючої тарілки"
Фото: Артхаус Трафік

30 листопада в Україні розпочнуться покази фільму "Нескінченність за Флоріаном". Картина розповідає про боротьбу за модерністську споруду "Летюча тарілка" в Києві та творчу спадщину її архітектора Флоріана Юр’єва.

У фокусі стрічки — український архітектор Флоріан Юр’єв, який напередодні свого 90-річчя отримує погані новини. Держава здала в оренду забудовнику його головний архітектурний твір — "Летючу тарілку" на Либідській площі в Києві. Тепер тут має постати черговий торговельний центр. Разом із молодими архітекторами Юрʼєв береться відстоювати спадщину модернізму та боротись зі скандальними забудовниками.

Флоріан Юр’єв помер 2021 року, невдовзі після надання "Летючій тарілці" статусу пам‘ятки архітектури.

Світова премʼєра стрічки відбулась на Роттердамському кінофестивалі, одному із найпрестижніших кінофестивалів світу, а в Україні фільм вперше показали на фестивалі Docudays UA. У 2022 році стрічка отримала Національну премію кінокритиків "Кіноколо" як "Найкращий документальний фільм".

"Нескінченність за Флоріаном" — повнометражний дебют режисера Олексія Радинського. Ця стрічка виросла з короткометражної роботи "Колір фасаду: синій", яка описувала боротьбу за "Летючу тарілку" на Либідській площі. Повний метр ширше розкриває спадок, який залишив Флоріан Юр‘єв.

Фото: Артхаус Трафік
Фото: Артхаус Трафік

Прокат картини обмежений — подивитися її можна буде лише в обраних кінотеатрах та у короткий проміжок часу. Розклад сеансів у кінотеатрах незабаром зʼявиться на сторінці фільму.

Флоріан Юр’єв був художником, архітектором, поетом, ученим, майстром музичних інструментів. Він розробив герб Києва у вигляді гілки каштана і кольорофонетичний алфавіт.