В Росії показують піратську копію-екранку "Барбі"
Кадр із фільму 'Барбі'

Кінотеатр просто неба Gorkiy Cinema в російському місті Тюмень став показувати фільм Ґрети Ґервіґ "Барбі", про це повідомляють російські видання та кінокритик Ілля Доленко.

У соцмережах кінотеатру йдеться, що показують екранну копію фільму. "Отже, шанувальникам якості 4К та ідеального звуку краще дочекатися цифрового релізу у листопаді. Але ми знайшли найкращу "екранку", що є в інтернеті. Тож довіртеся нам", — йдеться у повідомленні.

"Екранка", тобто екранна копія — це піратський запис фільму, здійснений відеокамерою з екрана в кінотеатрі. Це поширений спосіб крадіжки чужої інтелектуальної власності.

За словами кінокритика Іллі Доленка, квитки коштували від 300 до 1000 рублів (від 113 до 376 грн). Організатор показу Володимир (прізвище не розкривають) підтвердив, що транслює копію, отриману піратським способом.

"Я розумію реакції інших людей, які кажуть, що це незаконно та нечесно щодо правовласників. Але для простих людей, які хочуть провести вечір, це цілком нормальна альтернатива [за умов] відсутніх великих картин у кінопрокаті", — заявив він.

У відповідь на зауваження Доленка про те, що озвучення у фільмі "погане", організатор показу уточнив: воно "професійне". Він також додав, що у версії Gorkiy Cinema є реклама букмекерів у вигляді водяних знаків, але її обіцяли прибрати. Водночас модератори соцмережі кінотеатру наголосили, що "від "утермарки" жоден глядач не помер".

У Росії офіційної премʼєри "Барбі" не було, оскільки права на фільм належать компанії Warner Bros., яка пішла з Росії навесні 2022 року. Тоді в Росії запропонували не захищати права авторів фільмів із "недружніх" країн до 2025 року.