В Україну доставили 240 000 доз вакцини від поліомієліту — МОЗ
Фото: ЮНІСЕФ

В Україну прибули 240 000 доз оральної вакцини від поліомієліту, яку надав Дитячий фонд Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ). Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

"240 000 доз оральної поліомієлітної вакцини на підтримку Національної програми імунізації в Україну доставив ЮНІСЕФ як гуманітарну допомогу", — йдеться у повідомлені.

Поліомієліт — це небезпечне захворювання, яке вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу та летальних випадків. Зокрема, в МОН нагадали, що поліомієліт входить до списку 10 вакцинокерованих захворювань, щеплення проти яких внесені до Національного календаря профілактичних щеплень. Вони є безоплатними.

"Вкрай важливо забезпечити безперебійний доступ до життєво важливих вакцин для дітей і дорослих в Україні та підтримувати високий рівень охоплення плановою імунізацією. В умовах, коли триває війна та вимушене переміщення, прогалини в охопленні імунізацією становлять загрозу для здоров’я дітей. Ми повинні пересвідчитися, що діти, які пропустили планові щеплення, мають змогу їх надолужити", — сказав голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.

Кожна дитина до досягнення 14 років має отримати шість доз вакцини проти поліо. Так можна сформувати імунітет до захворювання. Щеплення проводяться у 2, 4, 6 та 18 місяців, 6 і 14 років і забезпечують захист на все життя.

Зберігання та доставлення отриманої вакцини в регіони відбувається за підтримки проєкту USAID Україна "Безпечні та доступні ліки для українців".

На Рівненщині 1,5 річну дитину паралізувало через поліомієліт. Батьки свідомо відмовились від щеплення дитини проти поліомієліту, передбаченого медичними стандартами, через релігійні переконання.