В Укрзалізниці оголосили, що створять жіночі купе: деталі
Фото: Укрзалізниця

В Укрзалізниці запровадять окремі жіночі купе у тестовому режимі. Зазначається, що це питання посилення безпекових заходів у пасажирських поїздах. Про це повідомив голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Наразі компанія розробляє IT-рішення та працює над змінами до нормативних актів, а також проводить консультації з юристами, міжнародними та українськими громадськими організаціями.

"Безпека українців — незалежно від гендеру — є нашим фундаментальним пріоритетом, особливо в період повномасштабної війни", — кажуть в Укрзалізниці.

Купити квиток до жіночого купе можна буде через застосунок Укрзалізниці. Ця функція буде передбачена в одному з його наступних релізів.  Доплачувати за жіноче купе буде не потрібно.

Наразі точно не визначено, на яких маршрутах чекати появу жіночих купе, але це будуть маршрути далекого сполучення, пасажири яких проводять у дорозі багато часу.

В ексклюзивному інтерв'ю LIGA.Net — LIGA.Life керівник з комунікацій та маркетингу пасажирського напрямку УЗ Олександр Шевченко повідомив, що допускатимуть до таких жіночих купе: жінок, трансжінок, мам із дітьми до 6 років будь-якої статі.

Спершу компанія протестує нововведення впродовж декількох місяців та разом з громадою і фахівцями ухвалить рішення, чи робити їх постійною практикою.

Зокрема, в Укрзалізниці зазначили, що фахівці уважно вивчили світовий досвід, адже жіночі купе або вагони існують у деяких країнах Азії та були протестовані в Європі.

"Ми віримо у комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні цього явища", — каже Євген Лященко.

Усі нові та модернізовані вагони Укрзалізниці — а це близько 15% вагонів у активному використанні — наразі обов’язково оснащені камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника.

Також у компанії нагадали, що 2010 року вони вже запроваджували послугу окремих купе, але вона не мала тоді попиту, адже була доступною виключно в касах.

На сайті Кабінету міністрів України зареєстрували петицію про запровадження окремих вагонів для жінок та чоловіків у поїздах Укрзалізниці. В описі петиції авторка Ольга Ожогіна закликає виділити окремі вагони для чоловіків та жінок у потягах, які курсують за маршрутом довше ніж шість годин.