Вчені припускають, що традиційна японська дієта сприяє здоров’ю мозку у жінок
Фото: Unsplash

Вчені виявили, що вживання продуктів традиційної японської дієти – риби, морепродуктів, сої, місо, водоростів та грибів шіїтаке – може допомогти  покращити не лише когнітивні функції, а й загальний стан здоров'я. Про це пишуть у журналі The Conversation.

Для аналізу Джованні Сала, викладач психології Ліверпульського університету, і Шу Чжан, науковий співробітник з епідеміології харчування Національного центру геріатрії та геронтології, попросили 1636 дорослих японців віком від 40 до 89 років записувати все, що вони їдять та п’ють протягом трьох днів. Також учасники експерименту мали фотографувати свої тарілки до і після приймання їжі, щоб отримати візуальну інформацію про те, скільки вони з'їли.

За результатами триденного марафону дослідники спочатку визначили типовий раціон людей, потім вирахували середньодобове споживання їжі, щоб визначити показник нормальних харчових звичок учасників.

На основі записів про харчування вчені виявили, що 589 учасників дотримувалися традиційної японської дієти. Ще 697 учасників дотримувалися типової західної дієти, яка характеризується високим споживанням рафінованих вуглеводів, продуктів з високим вмістом жирів, безалкогольних напоїв та алкоголю. І менша кількість учасників (350 осіб) дотримувалася дієти, що містить більшу, ніж у середньому, кількість рослинної їжі (зернових, овочів і фруктів) та молочних продуктів, так званої овочево-фруктово-молочної дієти.

Для правдивості дослідження вчені проаналізували стан здоров’я учасників та їхній фізичний стан.

"Ми виявили, що жінки, які дотримувалися традиційної японської дієти, мали меншу атрофію мозку порівняно з жінками, які дотримувалися західної дієти", – кажуть дослідники.

За їхніми словами, цей ефект був помітний лише у жінок. У чоловіків, які дотримувалися традиційної японської дієти, не було ніякої різниці в обсязі зменшення мозку порівняно з тими, хто дотримувався інших дієт.

Такий результат може бути пов'язаний з біологічними відмінностями між статями. Наприклад, певні поживні речовини, такі як магній і рослинні естрогени, що містяться в рибі, молюсках, грибах, цільних зернах і бобових, мають сильніший захисний ефект для мозку жінок.

Цей ефект також можна пояснити різницею у звичках способу життя. Негативні фактори, такі як куріння, які можуть нівелювати переваги здорового харчування, виявилися набагато більш поширеними серед чоловіків. Крім того, чоловіки частіше відхилялися від традиційної японської дієти, споживаючи більше локшини та алкогольних напоїв (саке), ніж жінки. Обидва ці фактори можуть сприяти зменшенню мозку.

"Тепер важливо провести подальші дослідження — не лише для того, щоб підтвердити наші висновки, а й для того, щоб з'ясувати деякі причини відмінностей між чоловіками та жінками, коли йдеться про їхню дієту та здоров'я мозку", – розповідають дослідники.

Користь японської дієти може також полягати в тому, що багато продуктів багаті на вітаміни, поліфеноли, фітохімічні речовини та ненасичені жирні кислоти. Всі ці компоненти відомі своєю антиоксидантною та протизапальною дією, а це означає, що вони допомагають мозку та його нейронам працювати краще.

  • Японія славиться довголіттям своїх жителів. Наприклад, на півдні Японії в Окінаві проживає надзвичайно велика кількість довгожителів. З цієї причини Окінава визнана Блакитною зоною — територією, де люди живуть надзвичайно довго. Довголіття мешканців цього регіону часто пов'язують частково з їхнім традиційним харчуванням.
  • Типовий японський раціон характеризується такими продуктами, як рис, риба і молюски, а також фрукти (особливо цитрусові). Але те, що робить цю дієту унікальною, — це традиційні японські продукти, такі як місо (ферментована соєва паста), морські водорості, соління, зелений чай, соєві боби, паростки сої та гриби (наприклад, шіїтаке). Ця дієта характеризується низьким споживанням червоного м'яса та кави.