Вчені виявили в Антарктиді невідомі раніше колонії імператорських пінгвінів
Фото: Unsplash

В Антарктиді знайшли чотири раніше невідомі колонії імператорських пінгвінів. Вченим вдалося їх побачити за допомогою супутникових знімків, повідомили в Phys.

Чотири нещодавно знайдені колонії, ймовірно, існували багато років, але вчені раніше їх не помічали. Це переважно невеликі колонії, кожна з яких нараховує менш як 1000 гніздових пар. Наразі вченим відомо про 66 колоній імператорських пінгвінів.

Імператорські пінгвіни, які вважаються "майже під загрозою" зникнення, є найбільшими пінгвінами у світі. Вони вирощують своїх пташенят під час антарктичної зими на ділянках замерзлого морського льоду. Але якщо крига скресне до того, як пташенята зможуть переміщатися, більшість з них загине.

Деякі імператорські пінгвіни переміщують свої колонії, оскільки танення льоду внаслідок зміни клімату загрожує місцям розмноження.

Одна колонія пінгвінів біля затоки Галлі перемістилася приблизно на 30 км на схід, сказав дослідник Британської антарктичної служби Пітер Фретвелл. Він зазначив, що нестабільні умови, починаючи з 2016 року, зробили старе місце небезпечним. "Імператорські пінгвіни взяли на себе завдання знайти більш стійкий морський лід", — додав дослідник.

Фото: Британська антарктична служба
Фото: Британська антарктична служба

Нещодавно помічені колонії не сильно змінюють загальні оцінки популяції — наразі менше ніж близько 300 000 пар, що розмножуються, — але вони допомагають вченим зрозуміти, куди можуть рухатися пінгвіни.

Незрозуміло, чи може якась із нещодавно виявлених колоній бути групою, що відʼєдналася від інших більших колоній, сказав Даніель Зіттербарт, дослідник пінгвінів з Океанографічного інституту Вудс-Гоул, який не брав участі в дослідженні.

"Але зрозуміло, що місця розмноження змінюються, і потепління у світі означає, що більше пінгвінів переміщатимуться", — зазначив Зіттербарт.

У серпні 2023 року стало відомо, що через розкол криги, викликаний високою температурою, загинули майже 10 000 імператорських пінгвінят. У малюків ще не зʼявилося водонепроникне пірʼя, тому вони потонули в океані або замерзли на смерть.

Вчені прогнозують, що понад 90% колоній імператорських пінгвінів зникнуть до кінця століття, оскільки сезонний морський лід на континенті тане в умовах постійного потепління.