У Львові відновили історичні дубові двері на вулиці Івана Франка — фото
Фото: Бюро спадщини

У Львові відреставрували історичні дубові двері у будинку на вул. Івана Франка, 144, повідомили ЛКП "Бюро спадщини".

Зазначається, що ці дубові двері були в поганому стані та потребували цілого комплексу робіт.

Фото: Бюро спадщини
Фото: Бюро спадщини

Реставратори вирівняли їх конструкцію та відчистили двері від великої кількості шарів старої фарби. Щоб було видно природну структуру дерева, двері не фарбували, тільки затонували та покрили водостійким лаком.

Фото: Бюро спадщини
Фото: Бюро спадщини

У процесі робіт майстри-реставратори відновили втрачені дерев’яні елементи, виготовили й встановили нові клямки та засклення.

Реставрацію провели за координації ЛКП "Бюро спадщини" управління охорони історичного середовища та за співфінансування німецького фонду Ебергарда Шьока. Загальна вартість реставраційних робіт становила 53 300 грн. З цієї суми фонд сплатив 37 310 грн, а іншу частину — мешканці, які раніше подали заявку на участь у міській програмі співфінансування.

Фото: Бюро спадщини
Фото: Бюро спадщини

Це вже другі автентичні двері, які відновили мешканці в цьому під’їзді: нещодавно реставратори відновили двері-віяла, які були в поганому стані.

Минулого року за координацією ЛКП "Бюро спадщини" управління охорони історичного середовища було відреставровано 29 брам та 16 вікон у будинках, розташованих у межах історичного ареалу міста Львова, а також 12 вікон та балконних блоків було замінено з металопластикових на дерев’яні.