Водійка мала право виганяти з тролейбуса хлопця з велосипедом — Київпастранс
Фото: Олексій Кушка

Водійка тролейбуса №37, яка вигнала 13-річного хлопця з велосипедом, мала на це право. Про це повідомив речник "Київпастранс" Олег Грищак в ефірі Київ24.

За його словами, правила користування наземним пасажирським транспортом прямо забороняють перевезення великих велосипедів в транспорті. Якщо це не складений велосипед або не в розібраному стані, то в такому разі водій має повне право примусити пасажира покинути транспорт.

У разі, якщо пасажир відмовляється покидати громадський транспорт,   водій може викликати поліцію.

"Поліція може навіть виписати пасажиру протокол про адміністративне правопорушення. Це стаття 133 КУ про адміністративні правопорушення, санкція якої передбачає штраф у розмірі до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян — це 255 гривень", — пояснив Олег Грищак.

Зокрема, речник "Київпастрансу" заявив, що з водійкою тролейбуса №37 ведуть профілактичні бесіди щодо того, як потрібно спілкуватися з пасажирами та "емоційної складової" ситуації.

Спільнота "Пасажири Києва" зазначає, що в місті недостатньо розвинена велоінфраструктура, щоб забороняти провезення велосипедів у громадському транспорті. Водночас велосипед займає багато місця в салоні, що особливо критично в пікові години, та може забруднити колесами одяг пасажирів.

"Поведінка водійки є неадекватною та неетичною і має бути засуджена керівництвом Київпастрансу", — додали в спільноті "Пасажири Києва".

У київському тролейбусі №37 водійка та пасажири вимагали від 13-річного хлопця, який перевозив велосипед, покинути салон. Хлопець вирішив скористатися громадським транспортом, оскільки у його велосипеда були спущені колеса.