Використання меншої кількості солі в їжі знижує ризик передчасної смерті: дослідження
Фото: Unsplash

Дослідники виявили, що використання замінника солі під час приготування їжі або повна відмова від солі знижує ризик передчасної смерті від серцево-судинних захворювань. Про це пише CNN.

Вчені провели дослідження, в якому взяли участь 35 251 людина з різних країн. Середній вік досліджуваних становив близько 64 роки, і переважно всі мали ризик серцево-судинних захворювань.

Для того, щоб проаналізувати результат впливу солі на організм, учасники експерименту використовували для приготування їжі замінник солі, який складався з 25-30% хлориду калію і 60-75% хлориду натрію. Натомість звичайна сіль складається приблизно на 100% з хлориду натрію, іноді з додаванням йоду.

За результатами дослідження стало відомо, що заміна солі сприяє зниженню натрію в сечі та знижує артеріальний тиск. За словами вчених, такий ефект аналогічний для ліків проти тиску.

"Ми дуже раді можливості надати докази того, що замінники солі ефективні", – повідомив старший автор дослідження доктор Лоай Альбаркуні з Інституту доказових досліджень.

За словами експертів, ідеальна добова норма солі для більшості дорослих, особливо з високим кров'яним тиском, становить 1500 міліграмів на добу, не більше ніж 2300 міліграмів на добу.

"Якщо більша частина вашого раціону складається з упакованої або ресторанної їжі, найімовірніше, ви споживаєте занадто багато натрію", – сказав Альбаркуні.

За його словами, є кілька фізичних ознак того, що в раціоні є забагато натрію, наприклад, здуття живота або набряки, втома, високий кров'яний тиск, підвищена спрага або сечовипускання.

"Важливо також пам'ятати, що зменшення споживання солі — це лише один зі способів знизити ризик можливих серцево-судинних захворювань без ліків. Також ви маєте переглянути свій раціон, збільшити фізичну активність та відмовитись від куріння", – додав Альбаркуні.

Перед відмовою від звичайної солі, дослідники рекомендують спробувати придбати замінники солі або використовувати безсольові приправи, щоб додати їжі більше смаку.

За словами вчених, необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити, чи є заміна солі безпечною для пацієнтів чутливих до калію, наприклад, для людей з нирковою недостатністю.

Також експерти кажуть, що їжа з меншим вмістом солі спочатку може здаватися несмачною, але смакові рецептори можуть пристосуватися всього за пару тижнів, тому необхідно дати організму час на адаптацію.