Вживання червоного мʼяса може призвести до діабету 2-го типу – дослідження
Фото: Unsplash

Нове дослідження свідчить про те, що люди, які регулярно їдять червоне м’ясо, можуть мати вищий ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу. Ті, хто часто споживає оброблене м’ясо, як-от бекон, хотдоги, мають ще вищий ризик, повідомляє The New York Times.

Зменшення споживання червоного м’яса та інші зміни способу життя можуть допомогти багатьом людям зменшити ризик цукрового діабету 2-го типу, сказав Сяо Гу, автор дослідження та науковець Гарвардської школи громадської охорони здоров’я.

Для нового дослідження науковці проаналізували дані про майже 217 000 медичних працівників. Кожні два-чотири роки учасники відповідали на детальні запитання про свій раціон та історії хвороби.

Після коригування інших факторів, включно з фізичною активністю і споживання алкоголю, дослідники виявили: що більше порцій червоного м’яса люди їдять, то більша ймовірність розвитку діабету.

Ті, хто їв найбільшу кількість — дві повні порції, або приблизно 170 грамів, яловичини, свинини, баранини щодня — мали на 62% вищий ризик діабету 2-го типу порівняно з людьми, які їли його найменше, тобто приблизно дві порції на тиждень.

Відповідно до дослідження, заміна лише однієї порції м’яса на день рослинними джерелами білка — горіхами та бобовими — або молочним продуктом, таким як йогурт, також знижує ризик діабету.

"Червоне м'ясо має плюси й мінуси. Це цінне джерело білка, вітамінів, таких як B12, і мінералів, таких як селен. Проте червоне м’ясо також має високий вміст насичених жирів і залежно від способу обробки, може містити багато натрію та консервантів. А це некорисно для здоровʼя", — зазначив ендокринолог Ручі Матур.

Попередні дослідження пов’язували насичені жири з резистентністю до інсуліну у дорослих із надмірною вагою та ожирінням. А дослідження на тваринах показали, що високий вміст натрію та хімічних консервантів, таких як нітрати та нітрити, які містяться у в’яленому м’ясі, посилюють запалення та пошкоджують клітини підшлункової залози, яка виробляє інсулін. У людей розвивається цукровий діабет 2-го типу, коли їхній організм не в змозі виробляти достатню кількість інсуліну.

Червоне м’ясо також має високий рівень типу заліза під назвою гем, яке, на думку дослідників, може впливати на вироблення інсуліну.

Автор дослідження Гу наголошує, якщо людина їсть червоне мʼясо щодня, то їй варто скоротити його споживання. Проте так само важливо, чим замінювати цю порцію мʼяса.

"Вживання птиці замість обробленого м’яса може знизити ризик діабету. Морепродукти та продукти на основі сої, такі як тофу, також можуть бути здоровою альтернативою з високим вмістом білка, як і рослинні джерела білка, такі як квасоля, сочевиця, горіхи та цільні зерна", – додав ендокринолог.