Зеленський призначив нового голову Комітету з Шевченківської премії
Фото: Євген Нищук/Facebook

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №288/2023 щодо призначення нових членів Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Зокрема, цим указом президент призначив головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Ним став Нищук Євген Миколайович.

Тепер Євген Нищук має подати пропозиції щодо нового персонального складу Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування, 22 травня.

Євген Миколайович Нищук — український актор театру, кіно та дубляжу. Народний артист України. Міністр культури України з 27 лютого до 2 грудня 2014 року та з 14 квітня 2016 року до 29 серпня 2019 року.

Шевченківська премія — найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.

Вручається в семи номінаціях: література, музичне мистецтво, театральне мистецтво, кіномистецтво, візуальне мистецтво, публіцистика та журналістика, літературознавство та мистецтвознавство.

У 2023 році вперше в історії Шевченківської премії 9 березня, в день народження Тараса Шевченка, не були оприлюднені імена переможців конкурсу та не був опублікований відповідний указ президента України.

11 березня Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка все-таки опублікував заяву, в якій назвав імена лауреатів 2023 року. Але переможців назвали лише у частині категорій, а на сайті президента указ, яким і оголошують переможців, так і не з'явився.

Це сталося через те, що Юрій Макаров, на той момент очільник Комітету, вирішив додати ще одну номінацію — "За внесок у перемогу" і оголосити раніше визначених лауреатів та нових разом 22 травня, в день перепоховання Кобзаря.

Через шквал критики 12 березня Юрій Макаров повідомив, що йде у відставку з посади голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, на якій перебував з грудня 2019 року.

Зокрема, 16 березня усі члени Комітету також оголосили про складання повноважень після пропозиції доповнити премію новими номінаціями.