Жінки отримують більшу користь для здоров’я від спорту, ніж чоловіки
Фото: Unsplash

Дослідження показало, що навіть коли обидві статі займаються приблизно однаковою кількістю фізичних вправ, то жінки все одно мають нижчий ризик передчасної смерті, зокрема від серцевого нападу або інсульту, пише Healthline.

Науковці проаналізували дані про понад 400 000 американців із середнім віком 44 роки, 55% з яких були жінками. Використовуючи ці дані, вчені з’ясували, чи існує зв’язок між звичками людей займатися спортом і чи вони зазнали ранньої смерті.

Дослідники виявили, що жінки, які займалися спортом, мали на 24% менше шансів померти раніше з будь-якої причини, тоді як чоловіки, які виконували фізичні вправи — на 15%. 

Крім того, ці жінки мали на 36% нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань, порівнюючи з чоловіками, які мали на 14% нижчий ризик. Крім того, цей зв’язок існував з усіма видами досліджуваних вправ: помірними й інтенсивними аеробними вправами, силовими тренуваннями. 

Однак під час виконання помірних вправ була межа щодо того, скільки додаткової активності призвело до покращення. В обох статей не спостерігалося подальшого зниження ризику, коли вони займалися понад 300 хвилин на тиждень.

Зокрема, згідно з висновками дослідження, жінки отримували ті ж переваги, що й чоловіки, від меншої кількості часу занять спортом. Наприклад, коли жінки займалися інтенсивними фізичними вправами, то вони змогли знизити ризик передчасної смерті на 19%, займаючись лише 57 хвилин на тиждень. Для порівняння, чоловікам знадобилося 110 хвилин, щоб досягти цієї мети.

Подібні переваги помітили, коли справа дійшла до силових тренувань. Жінки знизили ризик смерті від усіх причин на 19%, тоді як чоловіки — на 11%. Водночас зниження ризику смертності із серцево-судинних причин для жінок піднялося до 30%, тоді як зниження ризику для чоловіків залишилося на тому ж рівні — 11%.