Зміст:
  1. Катерина Мигович: "Мій блог став поштовхом до розвитку українського restock"
  2. Аля Гринь: "Беру на рекламу те, що купила б і без неї"
  3. Тетяна Квітко: "Хотілось показати, що розхаращення – легко і можливо"
  4. Чому людям подобаються #restock-відео

Мільйони переглядів, контракти з мережами продовольчих гіпермаркетів та брендами побутової хімії, відтак – солідний заробіток. Ймовірно, саме так бачать життя TikTok-блогерів, які працюють в напрямі #restock. Але чи це насправді так?

Відео з таким хештегом присвячені організації простору. Наприклад, блогери повертаються з продуктового шопінгу і починають розставляти їжу на свої місця: пересипають крупи у баночки, переливають олії в спеціальні пляшки тощо. Озвучення зазвичай немає. Відео супроводжується звуками переливання і складання.

#restock став популярним в липні 2022 року в США. На офіційному сайті TikTok такий контент описали, як "ідеальне поєднання дивовижних візуальних ефектів і оригінального домашнього декору". Нині цей формат вийшов за рамки класичного. Блогери також знімають огляди на продовольчі товари, діляться лайфхаками з прибирання, організації простору, декорування тощо.

Приблизно влітку 2022 року почав розвиватися й український restock. LIGA.Life поспілкувалась з трьома українськими restock-блогерками про монетизацію контенту, рекламні інтеграції та співпрацю з брендами. А також розпитала лікарку-психологиню та гештальт-терапевтку Лідію Кривоносову, чому людям подобається такий контент.

Катерина Мигович: "Мій блог став поштовхом до розвитку українського restock"

Нік в TikTok: @kate.myhovych.
Кількість підписників: 51,1 тис.
Кількість вподобайок: 1,5 млн.

Як блогери заробляють на відео продуктового шопінгу та прибирання. Три досвіди
Катерина Мигович

Блог Катерини зʼявився на просторах TikTok у червні 2022 року.

"Можливо, в той час, на початку повномасштабного вторгнення, потребувала емоційного та психологічного розвантаження. Блог виконав цю роль, оскільки завжди любила фотографувати та знімати відео, – каже Катерина. – Цей формат вже існував в США та Європі, але саме мій блог став поштовхом до розвитку українського restock".

За словами блогерки, вона завжди обожнювала прибирання, приготування їжі, закупи та організацію побуту. Відтак кожне її відео базується не на сценарії, а є відображенням її звичного життя.

Більшість відео Катерини мають ASMR-озвучення. Тобто супроводжуються "природними звуками побуту" з фокусом саме на дію та процес. Натомість огляди та поради з прибирання – комбінація відео та закадрової розповіді блогерки.

"Мене більше знають саме за ASMR-відео. Вони мені більше до душі, бо за професією я – музикант. Тож звуки мають велике значення для мене", – додає Катерина.

@kate.myhovych #restock #satisfyingrestock #restockasmr #restocking #restockwithme #restockday #restockingasmr #restocks #foodrestock #foodrestockingasmr #foodrestockasmr #organization #organizationhacks #asmr #asmrfood #asmrtiktoks #рестокукраїнською #ресток #рестокасмр #організація #організаціяпростору #організаціякухні #українськийтікток #українськийконтент #україна🇺🇦 #продуктиукраїна #продукти ♬ оригінальний звук – Kate Myhovych restock|cleaning

За два роки роботи над блогом захоплення перетворилось у повну зайнятість. Катерина відкрила ФОП, сплачує податки, заробляє на зйомках відеоконтенту для брендів та рекламі у блозі. За місяць 3–4 відео з 12–15 є рекламною інтеграцією.

Вартість одного відео, яке повністю присвячене певному бренду, – 4000 грн. Також бренд може замовити рекламу у загальному restock-відео серед інших 15–20 брендів. Але ціна такого контенту варіюється залежно від кількості товару.

"А відео з фудшопінгом закріплені за одним брендом – Metro. Це контрактна співпраця, відтак плата за контент відрізняється від стандартної. Отримую за такі відео в рази більше, ніж 4000 грн", – додає Катерина.

Також блогерка співпрацювала з такими компаніями, як Kärcher, Watsons, "Равлик Боб", Fizzy, Ms Helen, Miva тощо.

Від бартерної співпраці (товар-реклама) Катерина зазвичай відмовляється. Працює лише за оплачуваним партнерством. Адже зйомки контенту потребують професійного оснащення (камера, мікрофон, світло), яке доводиться постійно оновлювати. Це значні інвестиції, каже блогерка.

Окрім того, нині в Україні не працює монетизація TikTok. Відтак за кількість переглядів блогери не отримують додаткової оплати. Тож основний заробіток – реклама.

@kate.myhovych #laundry #laundrytok #laundryhack #laundryhacks #scentbooster #fabricsoftener #українськийконтент #українськийтікток #українськийтікток🇺🇦 #україна #україна🇺🇦 #прання #засобидляпрання #гранулидляпрання #замобидляприбирання #поради #порадипрання ♬ Day by Day – Dona Erwanto Hadi Sanjaya

Інколи доводилось відмовляти брендам, тому що: продукт або ідеологія компанії не відповідає формату блогу; бренд вимагає конкретну кількість переглядів, чого блогерка обіцяти не може, оскільки алгоритми TikTok доволі непередбачувані; неприємна комунікація зі сторони бренду тощо.

Нині Катерина активно розвиває власний YouTube, де відходить від формату ASMR. Розмірковуючи про те, як блог змінив її життя, відповідає: "Дав чітке розуміння того, чим хочу займатися. Це був стимул для розвитку навичок зйомки, монтажу та комунікації з брендами. Він визначив мене, як відеокріейтора та експерта в області організації простору".

Аля Гринь: "Беру на рекламу те, що купила б і без неї"

Нік в TikTok: @alya_gryn.
Кількість підписників: 61,4 тис.
Кількість вподобайок: 1,9 млн.

Як блогери заробляють на відео продуктового шопінгу та прибирання. Три досвіди
Аля Гринь

Влітку 2022 року Аля залишилась сама вдома на вихідних. Вирішила зняти декілька відео про засоби для прибирання. Дуже любить цей процес, тож їй було цікаво поділитися знаннями.

"Найцікавіше, що в одному з цих відео помилково сказала, що мию посуд засобом для підлоги. Тоді було багато коментарів: одні писали, що в мене клепки в голові немає, що мию посуд засобом для підлоги, а інші – запитували, де купити цей засіб. Через коментарі відео набрало приблизно 40 000 переглядів, що було шоком для мене. Тоді подумала: "О! Людям це цікаво", – пригадує блогерка.

Перший запит на рекламу зʼявився вже через місяць ведення блогу. Аля зняла відео про рожеву пасту The Pink Stuff. Воно набрало 500 000 переглядів. У результаті на ROZETKA її швидко розкупили. Аля розповіла підписникам про інший магазин. За вечір пасту розкупили й там. Це помітила українська компанія Miva, яка надіслала Алі всю лінійку своєї продукції.

@alya_gryn В кого ще весняне загострення організації?😅 #Kärcher #КерхерУкраїна #karcher #керхер #організаціяпростору #ресток #аврора #клінток #cleantok ♬ оригінальний звук – Прибирання - Аля 🫧

На відміну від Катерини, більшість Аліних відео мають закадровий голос. Каже, що їй нецікаво просто показувати дію, більше подобається ділитися порадами або історіями.

"Мій голос та історії роблять контент унікальним. Не маю розкішної квартири чи якогось супер багатого життя, яке можу показати картинкою. Тож мушу виходити з того, що вмію", – додає блогерка.

На початку свого блогу Аля була студенткою третього курсу Київської політехніки. Вчилась на спеціалізації – компʼютерні технології в біології і медицині. Каже, що її освіта допомагає у веденні блогу. Наприклад, вона "на ти" з будь-якою технікою, а також вміє аналізувати дані про авдиторію. Переважно це жінки 25-35 років та 40-55+.

Нині Аля має ФОП. Її основна зайнятість – блог та створення контенту для брендів, наприклад, Instagram мережі Watsons. Але основний заробіток – реклама. Щоправда, відсутність монетизації фруструє, каже блогерка. Бо інколи за місяць може бути 1 реклама, а пошук нових рекламодавців та переговори з ними – ще той виклик для дівчини. Це єдиний процес, який їй не до вподоби в блогерській діяльності.

Нині Аля має два довгострокові контракти – з Metro та брендом побутової хімії Ms Helen.

Також є разові співпраці: з платформою Rozmova, деякими маленькими магазинами, як carpet.ka, Via.com.ua, Faina.hata тощо. Одне рекламне відео коштує 3500 грн.

"Я за оплачуване партнерство. Бартер рідко беру, адже не можу оплатити оренду квартири мийними засобами, – пояснює Аля. – Нині раз на місяць в мене є стабільна оплата від Ms Helen і Metro. Плюс декілька реклам. Не скажу, що в мене за місяць виходить вагома сума, але хоча б за оренду є чим заплатити".

@alya_gryn Від свої слів не відмовляюсь – більше жодного кондиціонеру для рушників😅 #cleantok #клінток #прибирання ♬ оригінальний звук – Прибирання - Аля 🫧

Інколи доводилось відмовляти у співпраці. Наприклад, бренд пропонував продукт, який суперечить тематиці блогу. Так одного разу Аля спробувала зняти рекламу доглядових засобів, але і їй некомфортно було це знімати, і аудиторії не зайшло.

"Оцінюю рекламу продукту за таким критерієм: "Якби я купила це без реклами, то беру це на рекламу. Якщо не купила б, то й не зможу щиро розповісти про цей товар в рекламному ролику", – пояснює Аля.

Також був один неприємний випадок, коли через відео їй погрожували судом. Блогерка зняла відео, де порівняла ціни на засоби в різних магазинах. Власниця одного з них написала обурливе повідомлення, що Аля не розбирається в ціноутворенні. Потім почала погрожувати судом. Блогерка звернулась до адвоката, але після консультації виявилось, що в її словах немає нічого неправомірного. Тож далі погроз ситуація не пішла.

Та навіть попри це, Аля каже, що з появою блогу її життя докорінно змінилось. Після навчання вона не хотіла йти працювати програмістом в офісі. Каже, що наситилась процесом написання кодів. Натомість зйомки відео, монтаж та озвучування – те, що їй дійсно до вподоби.

"Головне – працюю з дому. Це для мене суперможливість, бо я дуже домашня. До того ж я сама собі керівник. Скільки працюю – стільки наприкінці місяця і маю, – каже Аля та додає, сміючись, – а факт, що бренди надсилають мені речі безкоштовно – наприклад, нещодавно на рекламу прийшов цілий килим, – досі викликає в мене шок. Дивлюсь на нього і думаю: "Оце я молодець! Заробила на калим".

Тетяна Квітко: "Хотілось показати, що розхаращення – легко і можливо"

Нік в TikTok: @kvitko_tati2.
Кількість підписників: 221,9 тис.
Кількість вподобайок: 4,9 млн.

Як блогери заробляють на відео продуктового шопінгу та прибирання. Три досвіди
Тетяна Квітко

Бажання знімати контент у Тетяни зʼявилося ще в підлітковому віці. Однак в сімʼї не дуже схвалювали таке хобі. Дівчина пробувала вести блог в соцмережах під псевдонімом, але була складність знайти єдину тему.

"Коли я прибирала, організовувала простір, завжди зʼявлялась думка: "Як би було класно зняти відео та поділитися цим лайфхаком!". Мені подобались відео американських блогерів, тому вирішила й сама спробувати", – пригадує Тетяна.

Так зʼявилась її перша сторінка в TikTok, яка набрала 50 000 підписників. Але через 8 місяців соцмережа сприйняла цей блог, як контент дитини і видалила його. Усі намагання й докази Тетяни не спрацювали. Це сильно демотивувало блогерку, тож вона залишила ідею на приблизно 1,5 року. Але повномасштабна війна та переїзд на Закарпаття знову відродили її.

"У селищі, де ми жили після 24 лютого, обʼєднались з жінками та почали пекти печиво для ЗСУ. Так вручну за 5 місяців приготували 5 тонн! Тоді подумала: "Якби в мене був блог з 50 000 підписників, ми б могли залучити більше людей та грошей на інгредієнти".

@kvitko_tati2 Гaйд про розхламлення в телеgram в подарунок ! (Посилання в шапці) #розхламлення #розхламленняшафи #позбутисязайвого #марікондо #розхламленнягардеробу #розхламленнякухні #розхламленняречей #якрозхламитись ♬ оригінальний звук – Супермама про естетичний дім🏠

Після повернення в Київ, Тетяна все ж вирішила завести нову сторінку. Тему – організація простору, прибирання, декорування, розхаращення – залишила. Адже розуміла, що є авдиторія, якій це буде цікаво. До того ж вона глибоко вивчала цю тему, тож мала певну експертність.

"Мені хотілось показати, що розхаращення – легко і можливо, і не потрібно зберігати все, як було поширено в СРСР. Це полегшує життя, дає купу вільного простору, а ще дозволяє їсти з найгарніших тарілок щодня, а не ховати їх в сервант і діставати на свята. Також хочу надихати людей не прибирати 24/7, а навпаки – створити простір навколо себе таким, щоб на прибирання йшло мінімум часу", – розповідає блогерка.

Тетяна – також ФОП. Нині блог – її робота. Адже створення контенту займає практично цілий день: підготовка себе до зйомок (зачіска, макіяж), зйомки, адже контент виходить щодня, комунікація з глядачами (TikTok, Instagram, Telegram, YouTube), домовленості з рекламодавцями, вивчення технічного завдання від них, отримання посилок та тестування товарів для реклами тощо.

Нині вартість відео у TikTok Тетяни коштує 13 000 грн. Однак вона також продає рекламу в інших своїх соцмережах. Ціни різняться. Наприклад, в Telegram реклама коштує 1000 грн.

За понад рік ведення блогу Тетяна співпрацювала з "Фрекен Бок", Metro, Avon, Prom.ua тощо.

Неприємних співпраць не пригадує, але каже, що часто відмовляє брендам, особливо якщо товар неактуальний саме для неї.

"Наприклад, мені тисячу разів писали про рекламу кави, а я її не споживала. Як можу брати її на рекламу? Але найцікавіше, що потім мені її прям захотілось. Тож після всіх відмов, пʼю каву і навіть погодилась на одну рекламу", – сміється блогерка.

@kvitko_tati2 Організовуємо простір та розкладаємо по місцям величезну закупку в @METRO Ukraine ? А актуальний каталог з пропозиціями діє до 30 січня, поспішіть #restock #restockasmr #foodrestock #restockУкраїна #метро #організаціяпростору #організаціяпродуктів #розкладаємопомісцям #реклама ♬ оригінальний звук – Супермама про естетичний дім🏠

Додатковий буст її соцмережам дала участь в шоу "Супермама". Тетяна зізнається, що не очікувала такої впізнаваності. Її мета була донести власні цінності і показати, що навіть на таких проєктах можна з добротою та порядністю ставитись до інших.

"Думала, що буде хейт через інше віросповідання (Тетяна сповідує пʼятидесятництво) чи нестандартну вагу. А я ще й знімаю про прибирання. Одразу вішають на мене ярлик ОКР (обсесивно-компульсивного розладу). Однак все сталось зовсім навпаки. Це дещо змінило моє життя, але на краще".

Чому людям подобаються #restock-відео

"На це можна легко задивитися. А люди люблять спостерігати, як горить вогонь, тече вода і працюють інші", – каже блогерка Аля Гринь.

Глядачі Тетяни Квітко ділились, що такий контент їх мотивує прибрати в кімнаті, сервірувати гарно стіл або декорувати оселю.

"До того ж їм подобається атмосфера. Я не просто гарно сервірую стіл, але показую сімейну вечерю. Людям також хочеться повторити затишок та відчуття дому", – додає Тетяна.

Обидві блогерки мають рацію, каже психологиня Лідія Кривоносова. Монотонна робота, яку виконують на відео, розслабляє і дозволяє перемкнутися. А у поєднанні зі звуками залучає не тільки зоровий, але й слуховий апарат.

Як блогери заробляють на відео продуктового шопінгу та прибирання. Три досвіди
Лідія Кривоносова

Лідія Кривоносова

"Restock-відео мають сильну зорову та слухову стимуляції, через цей вплив мозок налаштовується тільки на хвилю відео, тимчасово відключаючи тривожні думки, проблеми на роботі, вдома, у стосунках тощо", – пояснює психологиня.

Деякі блогери під час організації простору розповідають історії. Зазвичай це нейтральна інформація, яка не навантажує глядача. Тобто не викликає сильний емоційний сплеск. Саме тому людина може продовжувати дивитися відео, слухаючи паралельно історію блогера.

"Споглядання монотонних відео або гра в ігри, де можна вирощувати город чи будувати будинки, не викликають сильних емоційних каруселей. Українці й так їх мають в реальному житті, – пояснює Лідія. – Надмірна емоційна реакція – також стрес і навантаження. Тож людині треба відпочивати, відновлюватися, набиратися сил, щоб жити, працювати донатити тощо. Вона несвідомо може шукати способи переключення чи розслаблення. Не кожен може цього досягти йогою чи техніками релаксації. А перегляд монотонних нейтральних відео – найдоступніший спосіб".

Окрім того, ці відео можуть мотивувати та зацікавлювати темою організації простору, прибирання чи продовольчого шопінгу. Алгоритми TikTok лише підсилюють це. Адже якщо ти зупинився на одному відео, то стрічка буде підкидати ще більше подібних. Так з часом опиняєшся в середовищі теми restock.

"Організація простору – те, що під силу кожному з нас. Людина може просто дивитися відео, а потім поступово модернізувати своє житло або робити його зручнішим. Інколи це відбувається навіть несвідомо. Бо доступ до інформації легкий. Шукати та замислюватись не треба. Тобто це і порядок, і комфорт, і задоволення, і спокій. А отже, частково – це певна турбота про себе", – підсумовує експертка.

Читайте також: "Одна річ може принести гарні гроші". Як заробляють на Gucci і Dior із секонду та барахолок