Медведчук в реєстрі боржників через суд з Vivat. Але стягнути гроші з нього не можуть
Віктор Медведчук. Фото: Тетяна Зенькович/EPA

Нардеп Віктор Медведчук потрапив до Єдиного реєстру боржників через невиплачені 440 000 грн видавництву Vivat у програній справі щодо книжки "Справа Василя Стуса". Це видно на сайті реєстру.

В Оболонському відділі державної виконавчої служби в коментарі LIGA.Life підтвердили, що борг стосується цієї справи.

Утім, кажуть, що стягнути ці кошти зараз не можуть.

"Згідно указу президента, у нього (Медведчука – ред.) зупинені всі боргові та кредитні зобов'язання", – пояснила головна держвиконавиця Катерина Ярмоленко.

За темою: Суд скасував домашній арешт Медведчука за однією зі справ. Але на волю він не вийде

Це питання вирішується з Міністерством юстиції.

"Тому що це неоднозначна ситуація і якщо б не було указу президента, могли би вже давно списати. А так у нас трішки зв’язані руки. У нас на практиці такої ситуації не було", – додала держслужбовиця.

У червні суд зобов'язав Медведчука виплатити 440 000 гривень видавництву Vivat у справі щодо книги Вахтанга Кіпіані про Василя Стуса - 139 500 грн, витрачені видавництвом на правову допомогу і, власне, 300 000 борг.

  • 19 жовтня суд частково задовільнив позов Віктора Медведчука до Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat, у якому просив заборонити книгу "Справа Василя Стуса". На думку Медведчука, вона шкодить його честі, гідності та діловій репутації.
  • Книга на 90% складається з розсекречених архівних документів КДБ. За часи радянської влади саме Віктора Медведчука радянська влада вибрала адвокатом Василя Стуса на суді.
  • Рішення суду спричинило такий ажіотаж серед українців, що книгу розкупили за лічені години, а видавництво додруковує понад 15 000 примірників. Спрацював ефект Стрейзанд.
  • 19 березня Київський апеляційний суд дозволив розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані Справа Василя Стуса без дозволу проросійського нардепа Віктора Медведчука.