Справжній прорив. Вчені налагодили діалог з людьми, які спали – дослідження
Фото: depositphotos.com

Команда вчених з Європи та США змогла налагодити діалог з людьми, які спали.

Згідно з дослідженням, опублікованим у Current Biology вчені поставили кілька запитань людям, які знаходились в стані усвідомленого сну. Це стан свідомості, у якому людина розуміє, що знаходиться уві сні, і може навіть управляти його змістом. Тобто це стан між фазою швидкого сну і неспання.

Його можуть пережити люди, які дотримуються спеціальної техніки або пацієнти з особливостями психіки. Наприклад, один з учасників дослідження мав нарколепсію – це захворювання нервової системи, що супроводжується порушенням активності. Воно характеризується денними приступами непереборного сну і нападами раптового засинання. 

Комунікація була налагоджена в 18% випадків. Тобто майже з кожним п'ятим. Слід зазначити, що це прорив у науці, адже раніше такий контакт був лише одностороннім.

У дослідженні взяли участь 36 учасників. Їм прикріпили електроди до голови, щік та області під очима для того, щоб зареєструвати настання фази швидкого сну. 

Вчені проговорювали добровольцям команди, а ті виконували їх мімікою або рухами очей. Наприклад, дослідники попросили 19-річного хлопця відняти з восьми шість. Він відповів "два", двічі рухаючи очима зліва направо.

Так приблизно в 60% випадків налагодити контакт не вдалося. У 20% – відповіді добровольців були неправильними або нерозбірливими. Чітку і достовірну двосторонню комунікацію вдалося налагодити з 18% учасників.

Прокинувшись, деякі добровольці пам'ятали, як проходив експеримент. Вони сказали, що питання звучали ніби закадровий голос. При цьому вони не завжди називали саме ті команди, які їм дійсно давали.

Читайте також:

  • Що таке "глибокий сон", як він працює та що робити, щоби краще виспатися
  • Як швидко заснути та подарувати собі міцний сон. Поради від психолога
  • Як відновитися після тренувань: сон, вода, їжа, масаж та водні процедури