Приклеєний до стіни банан планують продати за мільйон доларів: фото
"Комік" з 2019 року (Фото: Sotheby's)

На аукціоні Sothebyʼs у листопаді продадуть витвір мистецтва Мауріціо Каттелана під назвою "Комік". Його оцінюють у щонайменше $1 мільйон. Переможець аукціону, крім самого "Коміка", отримає: сертифікат справжності, який дає право на його демонстрацію, зокрема пояснює, як це правильно робити. Також рулон клейкої стрічки та банан. Їх можна буде змінювати за потреби. Про це повідомляє Bloomberg.

Sotheby’s зазначили, що перед тим, як "Коміка" виставлять на аукціоні, вони вирушать у світове турне: Нью-Йорком, Лондоном, Парижем, Гонконгом, Токіо, Лос-Анджелесом, Будаєм, Тайбеєм. На аукціон можуть потрапити всі охочі, адже він публічний. Sotheby’s розраховує, що це спровокує багато дискусій щодо поняття цінності в мистецтві.

У 2019 році митець вперше приклеїв банан до стіни на виставці сучасного мистецтва "Арт-Базель", Маямі. Тоді дії Мауріціо Каттелана викликали обурення, проте згодом "Комік" набув популярності. Художник зробив три версії інсталяції, банани для яких він придбав у місцевому супермаркеті. Одну викупив музей Гуггенхайма за $150 000, а інші дві купили приватні колекціонери за $120 000. Через пʼять років одну з інсталяцій, яка була в приватній колекції, вирішили виставити на аукціон.

Мауріціо Каттелан працював над ідеєю інсталяції близько року. Під час подорожей художник приклеював банан до стіни готельної кімнати, в якій зупинявся. Думав створити банан зі смоли, бронзи, потім банан, пофарбований бронзовою фарбою. Згодом художник вирішив, що банан повинен бути бананом. Кожна деталь "Коміка" продумана, ба навіть кут нахилу. Самі банани символізують міжнародну торгівлю, подвійний сенс і класичне пристосування для гумору.