"Цехова етика". Режисер "Атлантиди" Васянович відмовився від нагороди Зеленського

Валентин Васянович, український режисер, оператор, сценарист і продюсер, відмовився приймати державну нагороду з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва

Про це Васянович розповів виданню LB.ua.

Мова про орден "За заслуги" 3-го ступеня, який йому присудив президент Володимир Зеленський.

"Як учасник кінематографічного процесу я протестую цією відмовою проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками. За дивним збігом обставин, ці "справи" переважно стосуються тих продакшнів, які представляли Україну на міжнародній арені", – пояснив Васянович. 

Режисер додав, що не може приймати нагороду від влади, яка однією рукою нагороджує "за значний особистий внесок у розвиток національної культури", а іншою – відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. 

"Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика", – наголосив Васянович.

Як пояснює видання, йдеться про кримінальне провадження, згадане у зверненні, опублікованому на сайті Держкіно перед другим туром 14-го державного конкурсу кінопроєктів.

В ньому Держкіно просило експертів "при оцінюванні проєктів під час другого туру врахувати інформацію щодо наявності незакритих кримінальних проваджень щодо компаній (відповідно до звернень правоохоронних органів) та наявність незавершених та не зданих до Держкіно проєктів у попередніх роках".

Йшлося про компанії Трафік філмз, Лаймове світло, Артхаус трафік, ГО "Молодість" та інші.

  • Світова прем’єра "Атлантиди" відбулася на Венеційському кінофестивалі, де картина здобула перемогу.
  • В Україні стрічку презентували 26 вересня, в рамках міжнародної конкурсної програми Одеського міжнародного кінофестивалю.
  • В прокат "Атлантида" вийшла 5 листопада 2020 року.