У селі під Львовом обмежили вступ у дитсадок дітей, чиї батьки живуть тут менше 15 років

Оновлена новина від 12 листопада

На Львівщині у селі Сокільники місцева влада обмежила вступ у майбутній дитсадок дітей, батьки яких живуть у Сокільниках менше 10 років, пише Zaxid.net.

У Сокільниках перший комунальний дитсадок на 75 місць планують відкрити до кінця року. Як пише Суспільне, його збудували за гроші громади. Загалом витратили близько 37 млн грн. У громаді ж зареєстровані близько 300 дітей у віці 3-6 років.

Так місцеві депутати вирішили надати пріоритетне право на зарахування до дитсадка тим дітям, у яких бодай один з батьків зареєстрований у Сокільниках понад 10 років.

Зміни, внесені 12 грудня: У першій редакції матеріалу було некоректно вказано, що сільрада "відмовляється, забороняє" приймати в майбутніх садок дітей "приїжджих". Юридично такого рішення там не ухвалювали, тому редакція приносить вибачення за некоректність термінології у читачів та депутатів сільської ради, котрі надіслали в LIGA.net претензію з цього приводу.

При цьому суть рішення не змінилася. Оскількиу громаді зареєстровані близько 300 дітей дошкільного віку, а новий садок розрахований на 75 місць, на практиці рішення сільради означає, що діти тих, хто не був офіційно зареєстрований у селі впродовж останніх 15 років, фактично не зможуть навчатися в садку. Їм просто не залишиться місць після тих, кому надали пріоритетне право вступу.

Читайте також: Голова Кропивницького батькам дітей, що мерзнуть в садках – "Понароджували – відповідайте"

Голова Сокільницької громади Тарас Сулимко не вважає це рішення дискримінаційним.

"Депутати зустрічалися зі своїми виборцями і виборці дуже переживають, що садочок не гумовий і проблему в нашій громаді не вирішить. Тому доповнили перелік осіб на першочергове зарахування до дитсадка. Таке право мають діти, хоча б один з батьків яких зареєстрований і проживає у Сокільниках понад 10 років", – каже Сулимко.

За його словами, за останні п’ять років у селі зареєструвалися близько 600 нових мешканців, але вважає, що значно більше живе незареєстрованих. За 10 років статистики у нього немає.

Всього у громаді зареєстровано близько 10 000 мешканців, каже очільник громади. Проживає у півтора рази більше, додає. На його думку, ці мешканці "смітять, світло беруть, яке у нас проблематичне, каналізацію спускають в річку".

Адвокатка Лілія Баюш каже, що подібне нововведення має дискримінаційні ознаки.

"З точки зору законодавства – це дискримінаційна норма. Оскільки взагалі стаття 9 Закону України про дошкільну освіту чітко забороняє будь-яку дискримінацію. За кольором шкіри, раси, політичних переконань, і в тому числі це місце проживання", – пояснює експертка.

Керівниця місцевої громадської організації "Зручна громада", юристка Уляна Солонюк вважає таке рішення депутатів скандальним і таким, що порушує конституційні права мешканців.

Так вони хочуть звернутися до уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

"Сільська рада направо і наліво дозволяє будувати багатоповерхівки, суттєво збільшувати кількість населення, але не будує садочків. Це єдина громада на Львівщині, де немає [власного] дитячого садка. Садок на 75 місць будують понад 10 років, його кошторисна вартість вже сягнула 50 млн грн. Укладено угоду з черговим підрядником на 17 млн грн про завершення будівництва до 31 грудня 2022 року. Це при тому, що сусідня Зимна Вода за два роки побудувала дитсадок на 180 місць за 51 млн грн", – каже Солонюк.

Як зазначає видання, Сокільники мають вигідне розташування біля Львова, тому місцеві мешканці десятками років і віддавали дітей у львівські дистадки.

Тим часом, за словами голови громади, у Сокільниках хочуть почати будувати ще один дитячий садок. Зараз готують для цього необхідні документи.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин