Хочете покращити романтичні стосунки – дуркуйте разом. Доведено дослідженнями
Фото: pexels.com

Дослідження виявили, що взаємодія з партнером у вигляді веселої та грайливої поведінки може підвищити настрій, сприяти близькості та допомогти парам краще орієнтуватися в конфліктних ситуаціях.

Позитивні відносини також зміцнюють здоров’я, мінімізуючи стрес і стимулюючи корисні біологічні процеси.

Тож психолог Дуглас Лаб'єр у своїй колонці на Psychology Today розповідає, як саме така грайлива поведінка допомагає зміцнити стосунки.

Нещодавній огляд досліджень свідчить, що грайливість у ваших романтичних стосунках важлива для збільшення щастя та довголіття відносин. 

Під "грайливістю" мається на увазі не постійне слідкування та перевірки або маніпуляції чи домінування, а саме  взаємодія з ігровими установками, спілкуванням та поведінкою.

Дослідження показало, що дуркування разом викликає позитивні емоції та стимулює корисні біологічні процеси, активуючи певні мозкові ланцюги. 

Це впливає на те, як пара спілкується та взаємодіє, й допомагає боротися зі стресом та напругою, і, своєю чергою, покращує якість та тривалість стосунків.

Дослідження було опубліковане в журналі  Social and Personality Psychology Compass. Цікаво, що це збігається з деякими іншими, не пов’язаними між собою дослідженнями, які показують, як ви можете свідомо змінити свої емоції та поведінку навколо конфліктів та розчарувань у вашому щоденному житті та стосунках.

Наприклад, дослідження з Університету Маямі виявило, що люди, які не можуть відмовитися від дрібних розчарувань, які виникають час від часу, впливають на свою мозкову діяльність таким чином, що призводить до більш негативних емоцій.

Перебування у такому стані посилює негативні емоції, які часто потім виливаються на вашого партнера в тій чи іншій формі.

Але вихід є. Спробуйте вийти за межі своєї вузької зосередженості на тих незначних розладах. 

Дозвольте собі визнати, що в довгостроковій перспективі ці дрібниці насправді не мають значення. 

Тобто у такій ситуації важливо навчитися "відпускати дрібниці".

Дослідження від Університету штату Орегон показало, що коли люди вступають у суперечку зі своїм партнером і мають намір досягти певного дозволу до кінця дня, емоційний залишок розбіжностей значно зменшується й навіть стирається. 

Дослідження вказало на шкоду, яку постійний стрес від нерозв’язаних ситуацій, може завдати психічному та фізичному здоров'ю. 

Це і депресія, і тривога, хвороби серця, ослаблена імунна система, репродуктивні труднощі та шлунково-кишкові проблеми.

Як зазначив провідний автор Роберт Ставскі: "Хоча люди не завжди можуть контролювати, які стресові фактори входять у їхнє життя, – а відсутність контролю сама по собі є стресовим фактором у багатьох випадках – вони можуть працювати над власною емоційною реакцією на них. Деякі люди реагують бурхливіше, ніж інші, але те, наскільки ви зможете усунути стрес, щоб це не справляло на вас такого негативного ефекту протягом дня чи кількох днів, допоможе мінімізувати потенційний довгостроковий вплив".

Тож – дуркуйте та загравайте разом з партнером, відпустіть дрібниці, вирішіть суперечку перед сном і насолоджуйтесь своїми стосунками.


Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин