Наразі спалахів отруєнь через неякісні продукти в період відключень електрики поки що немає, пояснили LIGA.Life у Відділі готовності та реагування на надзвичайні ситуації Центру громадського здоров'я МОЗ. Тобто якщо українці й мають харчові отруєння через поїдання зіпсованої їжі, то наразі це – легка форма. 

ДТЕК прагне подавати світло кожному клієнту по 2-3 години двічі на добу. Тобто холодильник працюватиме близько шести годин на добу. Як не отруїтися і скільки які продукти так можна зберігати? LIGA.Life розпитала гастроентерологиню медичного центру Dialik Аллу Курилець.

Як зрозуміти, що продукт зіпсувався

Звертайте увагу на запах, текстуру, зовнішній вигляд та колір продукту чи страви. Універсальних правил для перевірки, наприклад, яєць та сиру немає. Тож слід оглядати кожен продукт окремо.

  • М’ясо

Спершу перевірте запах. Якщо відчуваєте нехарактерний для м’яса аромат, викидайте. Жовтий, сірий та сіро-коричневі кольори – ознака несвіжості.

"Але пам’ятайте, що телятина за природою блідо-рожева, а яловичина – яскраво-червона. Тож орієнтуйтесь на натуральний колір продукту", – радить Алла.

Перевірте м’ясо на дотик, натиснувши пальцем на шматок. Пружність – ознака свіжості, а м’ясо, що розлазиться під тиском, слід викинути.

  • Риба

"У період блекауту відмовтесь від мороженої риби без голови. Тому що її свіжість складно перевірити на етапі купівлі. Адже немає головних індикаторів – очей та зябер", – стверджує лікарка.

Запалі, сухі або навпаки мутні очі вказують на несвіжість риби, як і сухі зябра. Вони мають бути рожево-червоними, а загальний колір риби не повинен бути з сірим/жовтим нальотом чи слизом.

Також спробуйте рибу на дотик. Якщо під пальцем м’ясо розлазиться – викидайте. Пружне м’ясо – можна готувати.

"З запахом складніше. Риба від природи має специфічний аромат. Тож краще орієнтуйтесь на очі, зябра та пружність", – радить гастроентерологиня.

Приготовлені страви з риби зберігатимуться до двох діб на прохолодному балконі, у льосі чи підвалі, якщо холодильник не працює. 

Проте ліпше купуйте та готуйте рибу рівно на один прийом їжі. Адже це один з небагатьох продуктів, які мають короткий термін зберігання. Особливо це стосується слабосолоної та копченої риби.

  • Тушкованка м’ясна чи рибна

Одразу зверніть увагу на кришку банки. Якщо вона дещо здута – викидайте. Для впевненості можете перевірити продукт на запах та колір. М’ясо не має бути сірим чи зеленим, а риба – жовтою чи рожевою.

  • Яйця

"Обираючи яйця в магазині, зверніть увагу на термін придатності. Свіжі яйця можуть зберігатися у льосі, підвалі чи на балконі (але не у мороз) понад місяць, а за кімнатної температури – до 20 днів", – запевняє лікарка.

Збовтайте яйце, щоб перевірити його свіжість. Якщо всередині щось б’ється об стінки – зіпсувалось. Для впевненості можете покласти його в каструлю з іншими яйцями та залити холодною водою. Несвіжі спливуть на поверхню.

  • Сири

Витримані сири (пармезан, горгонзола) можуть зберігатися 1-2 доби за кімнатної температури. Адже майже не містять лактози. 

Проте такі сири, як "Сметанковий", "Український", "Пряжене молоко" та інші, мають зберігатися в прохолодному місці. Інакше на їхній поверхні може з’являтись пліснява та липкий наліт. 

"Якщо помітили маленьку пляму плісняви, але сир не липне і зберігає нормальний запах, видаліть пляму, перетріть сир та запечіть. Наприклад, з гарячими бутербродами. У такому стані його можна їсти", – радить Алла.

Запах сирів – також не показник свіжості. Адже більшість видів мають специфічний аромат, який може заплутати. Тож перевіряйте вигляд та текстуру.

  • Молочні продукти

"У фабричні молочні продукти додають речовини, які продовжують їхній термін зберігання. Тож якщо немає неприємного запаху, перевірте продукт на смак та колір. Жовтизна та кислота вказують за несвіжість", – радить Алла.

  • Крупи

Приготовлені каші зберігатимуться 1-2 дні. Якщо вони втрачають характерний солодкуватий смак, натомість з’являється гіркота чи кислота – викидайте.

  • Бобові 

Протримаються за кімнатної температури не більше доби. Зіпсована квасоля чи горох матимуть неприємний запах, кислий смак та будуть липкими на дотик. Піддута кришка у консервованих бобових також вказує на несвіжість.

  • Супи

Не можете зрозуміти, чи зіпсувався суп – нагрійте його. 

Якщо з’явились бульбашки та кислий запах – виливайте. Якщо борщ пахне приємно та не втратив звичного смаку – їжте. Без перепадів температури та без додавання молочних продуктів (сметани, вершків) суп може зберігатися до 4 днів.  

  • Овочі та фрукти

"Якщо вони втрачають природний вигляд, зморщуються, проростають, покриваються пліснявою, чорними цятками чи гниллю – викидайте. Зазвичай також з’являється неприємний гнилий смак", – радить лікарка.

Виняток – якщо овоч чи фрукт пошкоджені точково, але зберігають аромат, пружність та смак.

У такому разі можна обрізати "слабке місце" і запекти.

Картопля, буряк, морква, капуста та перець можуть зберігатися довго у прохолодному, сухому місці без прямих сонячних променів. Наприклад, біля балкона, у підвалі чи льосі. 

  • Хліб

Попри те, що зберігається за кімнатної температури, його також слід перевіряти на свіжість. Адже цвіль може з’являтися всередині м’якуша, не лише на кірочці. 

Помітили, що хліб черствіє або навпаки стає занадто вологим, розріжте його та ретельно перевірте на плісняву. Якщо її немає – засушіть на сухарики. Вони можуть стати у пригоді під час тривалого блекауту.

Читайте також: Як перестати їсти піцу, булочки та фастфуд, коли немає світла. Радять дієтологи