Зміст:
  1. Якими бувають будинки на колесах?
  2. Історія сім’ї мандрівників із Нікополя
  3. Маршрути для подорожі в будинку на колесах
  4. Як підготуватися до подорожі у будинку на колесах

Вересень і жовтень вважають одними з найкращих місяців для подорожей: сонячна погода ще дозволяє насолодитися природою, але вже не змушує ховатися від спеки у затінку чи приміщенні. Цей сезон особливо полюбляють мандрівники, які подорожують у будинках на колесах, бо пересуватися на дорогах зручно, а напливу туристів немає. 

Поки жовтень обіцяє ще кілька теплих тижнів, можна скористатися нагодою і вирушити у довгоочікувану мандрівку або запланувати її на наступний сезон. Як підготуватися, який маршрут обрати для подорожі в будинку на колесах і що варто пам’ятати під час поїздки — LIGA.Life запитала поради у досвідчених мандрівників. 

Якими бувають будинки на колесах?

Будинки на колесах бувають різними: у вигляді причепа (так звані каравани), модифікованого легкового автомобіля, на базі мінівена (кемпервени) тощо. Кожен має низку факторів, що впливають на зручність керування авто, витрати пального, комфорт і вартість. 

Приміром, причіп потребує додаткових водійських навичок, у ньому не можна перебувати під час поїздки, але його завжди можна відчепити. У модифікованому легковому автомобілі легше пересуватися містом, однак у ньому менше місця. Кемпервен просторіший, але коштує дорожче. Водночас усіх їх можна як орендувати, так і придбати. А деякі — навіть переоблаштувати самому. 

У будинках на колесах може бути різний рівень комфорту. Деякі обладнані душем і туалетом — це дозволяє мандрівникам бути більше незалежними під час планування маршруту. Інші мають системи опалення, підйомний дах, сонячні панелі тощо. Усе це варто враховувати під час вибору автодому.

Історія сім’ї мандрівників із Нікополя

Подружжя Володимира Заграничного та Катерини Андрус із міста Нікополь подорожує на авто вже десять років. Спершу це були звичайні поїздки на кілька днів: виїхали, прибрали крісла, переночували в авто, склали все на місце, повернулися додому. Так парі вдалося об’їздити весь Нікопольський район та частину Дніпропетровської області. Побували також на Херсонщині та Запоріжжі. 

Як подорожувати у будинку на колесах: історії, поради та маршрути Україною
Фото: Володимир Заграничний

У 2021 році у подружжя народилася мрія про vanlife, коли в автобудинку можна не просто подорожувати, а й повноцінно жити та працювати

"Певний час ми не могли визначитися: чи придбати готовий, чи переобладнати свій Pontiaс. А потім почалася повномасштабна війна… Згодом росіяни почали щодня бити по нашому Нікополю з Енергодара. Ми не знали, чи вціліє наш будинок, де і як ми взагалі будемо, що робити далі. От тоді й вирішили вкласти усі наявні кошти та кинути всі сили на те, щоб зробити з машини дім. Аби мати хоча б де прихилити голову, якщо залишимося без житла", — розповідає Володимир Заграничний. 

Як подорожувати у будинку на колесах: історії, поради та маршрути Україною
Фото: Володимир Заграничний

На той момент двоє старших дітей пари вже почали самостійне життя, а з молодшим сином, якому зараз сім років, вони могли поміститися і в салоні Pontiaс. Автівку Володимир переоблаштував самотужки: встановив сонячну панель, автономне опалення, Starlink, ліжко, стіл, робоче місце, душ, туалет, мийку, шафки, полички, придбав дві рації тощо. 

"Це дуже допомогло нам пережити зиму з блекаутами. І що головне — повноцінно працювати. Ми — журналісти, маємо декілька новинних сайтів, працюємо онлайн. Тож вийшла мініредакція на колесах, а не просто автобудинок. І тепер можемо подорожувати, працювати прямо "з машини", бо ж треба заробляти на життя і писати про свої подорожі", — каже Володимир. 

Як подорожувати у будинку на колесах: історії, поради та маршрути Україною
Фото: Володимир Заграничний

Разом із дружиною вони створили сайт, де розповідають про мандрівки, діляться фото та відео з поїздок. Також там можна дізнатися технічні нюанси створення автобудинку. 

Маршрути для подорожі в будинку на колесах

Улюблені маршрути пари для подорожей у будинку на колесах — на Дніпропетровщині. Однак через постійні російські обстріли, знищення Каховського водосховища та мінування берегів більшість із них зараз небезпечні. Якщо ж говорити про інші регіони, то Володимир Заграничний рекомендує маршрут Луцьк – Шацьк – Володимир

Як подорожувати у будинку на колесах: історії, поради та маршрути Україною
Фото: Володимир Заграничний

"Волинь — прекрасна. І, як нам здалося, схожа на Дніпропетровщину. Так само багато зелені та води. Ну, Луцьк не потребує особливих рекомендацій — всі знають, що це старовинне і дуже красиве місто. На шляху від нього до Шацька є гарне місце, у яке просто закохалися, — невеличка база біля води в районі села Сирники. Це не класичний кемпінг, але власник пускає переночувати мандрівників. Дуже затишна, зелена, облагороджена територія, у яку видно, що вкладають душу. Власник розповів, що віддав цій справі більшу частину свого життя. Світязь та інші озера біля Шацька — прекрасні. Вода, зелень, птахи… На березі Світязя є великий кемпінг, обладнаний усім необхідним".

Також чоловік радить звернути увагу на місто Белз у Львівській області. Цей населений пункт розташований на кордоні з Польщею. Хоч це місто і важко назвати туристичним, але кожна будівля у місті — пам’ятка історії. 

Тим, хто лише починає або задумується про подорожі в автобудинку, пара рекомендує не планувати одразу великих маршрутів, а спершу виїхати кудись недалеко і спробувати свої сили. Зрозумійте власні потреби та можливості, індивідуальні нюанси, аби потім їх можна було врахувати у наступній, більш масштабній мандрівці. 

"Та й взагалі хочеться сказати, що люди часто, мріючи про далекі подорожі, не помічають краси, яка поруч з ними, не знають історії свого краю, ніколи не були в сусідньому містечку, яке приховує безліч цікавого. Ми це дуже добре зрозуміли під час своїх подорожей — у кожному крихітному місті чи селі є на що подивитися. Є цікаві місця зі своєю історією і є люди, гідні уваги", — додає Володимир Заграничний. 

Як підготуватися до подорожі у будинку на колесах

Катерина Щугорева разом зі своїм хлопцем-іноземцем подорожує Європою та США у кемпервені вже п’ять років. За цей час дівчина отримала досвід організації та планування таких мандрівок, яким поділилася з LIGA.Life

Ще на етапі вибору будинку на колесах Катерина радить подумати, як ви плануєте подорожувати та де будете зупинятися. Наприклад, відсутність туалету й душу дає меншу свободу переміщення, адже планувати майбутній маршрут доводиться з урахуванням наявних на карті кемпінгів. 

Як подорожувати у будинку на колесах: історії, поради та маршрути Україною
Фото: Катерина Щугорева

Перевірте, як відчиняються вікна, чи функціонують додаткові люки, чи є система опалення і кондиціонування. Дізнайтеся, як спорожнити туалет і бак використаної води — залежно від розміру автобудинку, кількості осіб та обсягів споживання, робити це треба раз на три-чотири дні. 

"Мати дві газові конфорки завжди краще, ніж одну. Це економить багато часу і робить досвід готування майже рівнозначним домашньому. Також особисто для мене важлива наявність так званих шторок-жалюзі, які блокують сонячне світло вранці та дають приватність ввечері", — розповідає Катерина Щугорева. 

Наступний крок — планування поїздки. Одна з головних переваг мандрівок у будинку на колесах — це гнучкість і можливість змінювати маршрут чи локацію, якщо щось не сподобалося чи зіпсувалася погода. Однак перед початком подорожі Катерина все одно радить скласти приблизний маршрут, аби ви мали уявлення, де можете дозаправитися, почистити туалет, вилити використану воду і набрати свіжу. 

Також варто одразу подумати, де ви плануєте проводити ночі. Якщо говорити про туризм за кордоном, то в деяких країнах вуличний паркінг дозволений і безпечний, тоді як в інших ночувати потрібно лише у спеціальних кемпінгах. Однак під час поїздок Україною потрібно пам’ятати про особливості, пов’язані з війною. 

"Війна наклала дуже багато обмежень. Починаючи від комендантської години, закінчуючи замінованими лісами та берегами. Зараз в Україні вже не можна, як раніше, просто зупинитися і заночувати десь умовно посеред поля. Принаймні ми так не робимо. Шукаємо все ж таки облаштовані для кемпінгу місця, бази", — зауважує Володимир Заграничний. 

Як подорожувати у будинку на колесах: історії, поради та маршрути Україною
Фото: Катерина Щугорева

Під час планування подорожі він радить ознайомитися із правилами, які діють в тому чи іншому регіоні, заздалегідь підшукати локації для ночівлі. З власного досвіду додає: не один раз шукати нічліг доводилося вже під час подорожі — втім, завжди знаходилися люди, які пускали мандрівників до себе у двір і навіть не хотіли брати за це грошей. 

Що взяти з собою у поїздку — ще одне важливе питання у підготовці до подорожі. Катерина Щугорева радить завжди з собою мати: 

  • теплий одяг;
  • документи — власні, договір оренди кемпера (якщо орендуєте);
  • приблизний маршрут із локаціями, де можна зупинитися на ніч чи обслужити автобудинок;
  • набір необхідних ліків;
  • спрей від комах та протисонцевий засіб.

Якщо ви плануєте подорож у віддалені місця, варто подбати про запас пального, їжі та води. Для останньої необхідно мати повний бак чистої води й порожній — для використаної. Також, додає Катерина, багато кемпінгів чи навіть вуличний паркінг не завжди передбачають ідеально рівну поверхню. Тож краще мати із собою вирівнювальні клини під колеса. 

На випадок сильних дощів, коли посидіти біля багаття чи погуляти на природі не вийде, дівчина радить взяти з собою книгу, фільм, серіал чи якісь інші розваги. Або просто поїхати туди, де краща погода.