Київські бари Loggerhead, Beatnik та Paravoz Speakeasy входять у світовий гід 50 Best Discovery. Львівський бармен Андрій Осипчук потрапив до 10 найкращих барменів світу за версією World Class, а київського бармена Дмитра Шовкопляса включили до сотні найвпливовіших людей у барній індустрії, за версією Drinks International.

Попереду різдвяні та новорічні свята – хороша можливість опанувати мистецтво створення коктейлів вдома. З чого почати та як правильно смакувати коктейлями, LIGA.Life розпитала коктейльну ентузіастку та TikTok-блогерку Анастасію Іванцову.

Рецепти коктейлів, які можна зробити власноруч до Нового року, і поради, як їх пити
Анастасія Іванцова. Фото: Альона Лобанова

Хочу навчитися готувати коктейлі. З чого почати

  • Починайте з базового міцного алкоголю

Не потрібно одразу забивати домашній бар лікерами. Почніть з недорогого міцного алкоголю. Наприклад, щоб приготувати віскі сауер, знадобиться 60 мл віскі, 25-30 мл цукрового сиропу та 25-30 мл лимонного соку. Для приготування сиропу змішайте в сотейнику цукор та воду в пропорції 1:1. Поєднайте алкоголь, сироп та сік – коктейль готовий. 

"Далі можна креативити. Наприклад, додайте яєчний білок, щоб зробити сауер з високою пінкою. Цукровий сироп замініть апельсиновим чи малиновим джемом, а лимонний сік – лаймовим. Є апельсиновий сік – додайте дрібку лимонної кислоти, щоб збалансувати кислотність. Це вже інший коктейль. Хоча міцна основа залишається незмінною", – радить Анастасія.

Вино та ігристі також можуть бути основою коктейлів. Наприклад, червоне вино є у складі коктейлю Нью-Йорк сауер. Це той самий віскі сауер, але з додаванням вина, яке плаває між яєчною пінкою та алкоголем. 

Рецепти коктейлів, які можна зробити власноруч до Нового року, і поради, як їх пити
Нью Йорк сауєр (фото: Анастасія Іванцова)

"Цей коктейль прекрасний як на вигляд, так і смак. Спочатку смакуєте ніжну ледь цукрову пінку, потім сухе червоне вино, а після – свіжий віскі-коктейль", – описує експертка.

Ігристе – база для коктейлів у стилі шприц та фізз. А вермут (міцне вино) – основа для напоїв із родини Negroni: власне, самого Negroni, Negroni Sbagliato (Негроні Сбальято, того самого "with prosecco in it") або Boulevardier (Бульвардьє).

Проте для приготування цих коктейлів потрібно три пляшки алкоголю. Наприклад, для Boulevardier – віскі/бурбон, червоний солодкий вермут та біттер-лікер. Кожна з них коштуватиме умовно 500-600 грн. Тож це доволі дорогий вибір для домашнього коктейлю. Натомість коктейлі в стилі сауер, фізз та шприц значно дешевші. Адже вимагають лише один-два типи алкоголю.

"Коли зрозумієте, що саме вам подобається, можете експериментувати з лікерами (кавовий, апельсиновий, какао тощо)", – радить коктейльна ентузіастка.

Порада: міцний алкоголь можна зберігати у шафі, але якомога далі від прямого сонячного проміння. Лікери, міцні вина та вермути ховайте в холодильник після відкриття. Пам’ятайте, що вермути швидко втрачають характерний аромат. Тож краще купувати у маленькій пляшці.
  • Не купуйте одразу дорогий алкоголь

Ви навряд чи відчуєте різницю між ромом за 300 грн та 1000 грн, якщо ваші рецептори ще ненатреновані, каже Анастасія. Обидва напої здаватимуться однаково гіркими. Проте у виборі алкогольних напоїв є декілька нюансів.

Наприклад, не існує єдиного міжнародно затвердженого варіанта рому. Хтось додає цукор, а хтось обпалює цукрову тростину. Тож його цінова розбіжність може бути великою.

"Найдешевший ром у моїй колекції коштував 250 грн за 0,7 л. Це була непогана основа для коктейлів. Але не той ром, який слід пити чистим і смакувати", – додає коктейльна ентузіастка.

Ще один непростий вибір – текіла. За міжнародним сертифікатом, її виготовляють тільки з блакитної агави без додавання цукру. Тож уважно читайте етикетку, щоб не переплатити за псевдотекілу. Існує декілька видів текіли:

  • срібна (вона ж біла або plata) – невитримана, розлита протягом двох місяців з моменту дистиляції;

  • текіла репосадо (tequila reposado) – витримана в бочках до року;

  • текіла аньєхо (tequila añejo) – витримана в бочках понад два роки.

"Хороша текіла, зроблена за всіма канонами, не може коштувати дешево. Тому що це технологічно складний напій. Наприклад, нині з новорічними знижками текілу репосадо можна придбати від 650 грн. А технічний підвид текіли – мескаль, який виробляється з інших видів агави, коштуватиме від 1500 грн", – пояснює Анастасія.

І радить почати захід у коктейльне мистецтво з віскі, бурбону, скотчу, джину. Вони базовіші та простіші для сприйняття. Коли рецептори будуть натреновані, і ви зрозумієте, що саме вам подобається, – збільшуйте бюджет та різновид бару.

  • Подумайте про оснащення

"Зазвичай коктейлі, в яких є лише алкоголь, міксують одразу у склянці або ж виливають на лід, мішають приблизно 30 сек., щоб напій добре охолодився (stir), і виливають у охолоджену склянку", – розповідає експертка. 

Коктейлі з соками, сиропами чи цукром колотять у шейкері (shake). В ідеалі користуйтесь металевим шейкером. Адже метал швидко охолоджується від льоду всередині, відповідно – швидко охолоджує сам коктейль.

Не хочете витрачатися на металевий шейкер (стартова ціна – від 300 грн) – спочатку користуйтесь банкою з цупкими стінками і щільною кришкою. Після колотіння, напій треба процідити, щоб прибрати дрібні залишки льоду і м’якоть з цитрусового соку. 

"Зазвичай для такого викорустовують стрейнери, але звичайне дрібне ситечко також підійте. Коли починала вдома робити коктейлі і намагалася зрозуміти, чи мені це взагалі цікаво, проціджувала їх через сито для заварювання чаю", – додає Анастасія.

Цікавий факт: all-spirit коктейлі зазвичай мішають, а решту – колотять, але можуть бути винятки. Адже в шейкері коктейлі не лише краще змішуються, а й насичуються повітрям, тому стають трохи пухкішими за текстурою. 


"Саме з цього правила походить відома фраза Джеймса Бонда у книгах Яна Флемінга та в кіно "martini, shaken and not stirred". Мартіні – це класичний all-spirit напій, який складається з білого сухого вермута і джина або горілки. А спецагент замовляв мартіні "shaken and not stirred" – тобто, відійшовши від канону приготування цього напою", – додає коктейльна ентузіастка.

  • Спробуйте приготувати безалкогольні коктейлі

"Щоб зробити безалкогольний напій, мало забрати з нього алкоголь. Це буде не дуже смачно. Головна ідея – втримати баланс свіжості, солодкості та кислоти", – наголошує Анастасія.

Рецепти коктейлів, які можна зробити власноруч до Нового року, і поради, як їх пити
Фото: Pexels

Основою може стати тонік. Його виготовляють з хініну, що дає яскравий цікавий смак. Далі – додайте цитрусовий сік або сироп. Наприклад, експертка виготовляє сироп з полуниці, яблучного та бальзамічного оцтів. Результат – кисло-солодкий глибокий винно-бальзамічний додаток, який смакуватиме з мінералкою або тоніком.

Також спробуйте знайти біттер соду – газований напій, що імітує венеціанські шприци. Має солодко-гіркий смак та бульбашки. Міксуйте з лаймовим/грейпфрутовим соком і корицею або мінералкою та сиропами.

  • Вчіться у досвідчених

Анастасія – журналістка-розлідувачка, аналітикиня та керівниця напряму підвищення обізнаності населення VoxCheck. Тож барна культура – це її захоплення, яке постійно вдосконалює через пошук нової інформації.

Корисні ресурси, які рекомендує:

  • Youtube-канал Anders Erickson. Професійний бартендер з 20-річним досвідом розповідає про історію коктейлів та принципи міксології. Має рецепти як алкогольних, так і безалкогольних коктейлів.

  • Instagram Kaitlyn Stewart – бартендерки, яка пропагує не лише алкогольні, а й безалкогольні напої, світова чемпіонка за версією World Class Global. Розповідає про оригінальні твісти на коктейлі і технологію приготування алкоголю.

  • TikTok-ресурс Diffords Guide – сайт, де можна вести облік свого алкоголю і підбирати рецепти коктейлів за смаком, солодкістю, кислотою, алкогольністю, або за наявністю інгредієнтів. На сторінці в TikTok співавторка гайду готує класичні коктейлі.

  • TikTok Hannah Chamberlain – контент крієйторки, коктейльної ентузіастки і міксологині, яка розповідає про класичні коктейлі. Також готує напої, що пасують під настрій/склянки/нігті/свята/парфуми. 

Окрім того, шукайте тематичні книги, інші Youtube-канали або інформацію на сайтах виробників алкогольних напоїв. Зазвичай вони діляться рецептами напоїв на основі їхніх продуктів.

Коктейлі для новорічної ночі

"Існує три інгредієнти, які міцно асоціюються з Новим роком, – бульбашки, розмарин та журавлина. Це та основа, з якою все буде цікавим, яскравим та з новорічним запалом", – стверджує Анастасія.

Сауер з розмариново-журавлинним сиропом

Для сиропу:

  • 100 мл води;

  • 100 г цукру;

  • журавлина на ваш смак;

  • кілька гілочок розмарину.

Для коктейлю:

  • 60 мл віскі;

  • 30 мл журавлиново-розмаринового сиропу;

  • 30 мл свіжовичаленого лимонного соку.

Приготування:

  1. З’єднайте воду та цукор в сотейнику. Додайте розмарин та журавлину. 

  2. Варіть на повільному вогні до повного розчинення цукру та м’якості журавлини.

  3. З’єднайте віскі, сік та сироп в шейкері, колотіть 15 секунд з льодом.

Новорічна мімоза

Інгредієнти:

  • 75 мл ігристого;

  • заморожений апельсиновий або ананасовий сік;

  • м’ята, розмарин, журавлина як додаток до соку – за бажанням.

Приготування:

  1. Покладіть у склянку декілька крижинок замороженого соку. 

  2. Долийте вільний простір ігристим. Крижинки поступово танутимуть, наповнюючи ігристе фруктовим смаком. 

Безалкогольний коктейль з лаймовим кордіалом

Для кордіалу:

  • 100 мл води;

  • 50 г цукру;

  • сік та цедра одного лайма;

  • дрібка лимонної або винної кислоти.

Для коктейлю:

  • кордіал;

  • мінералка;

  • розмарин;

  • кілька шматочків лайма.

Приготування:

  1. Змішайте воду та цукор.

  2. Додайте лаймові сік та цедру.

  3. Готуйте на повільному вогні до розчинення цукру, охолодіть та процідіть.

  4. У склянку налийте мінералку.

  5. Додайте кордіал.

  6. Прикрасьте розмарином та кількома шматочками лайма.

Шприц

Інгредієнти:

  • 60 мл просеко;

  • 40 мл лікеру Aperativo/Лімончелло/смородиновий/м’ятний;

  • 20 мл мінералки.

Приготування:

  1. Змішайте всі інгредієнти.

Гарячий коктейль ег-ног

Інгредієнти:

  • 1 л молока;

  • 250 мл вершків;

  • чотири яєчні жовтки;

  • 45 мл віскі або рому;

  • мікс кориці, мускатного горіха, гвоздики, бадьяну.

Приготування:

  1. Якщо ви придбали пастеризовані жовтки, то можна просто змішати всі інгредієнти та збити міксером. Використовуєте звичайні яйця – пастеризуйте їх на водяній бані з цукром. Для цього дайте яйцям полежати за кімнатної температури до 20 хв, змішайте жовтки та цукор до однорідності, поставте суміш на водяну баню і, постійно помішуючи, прогрівайте їх протягом 5 хв.

  2. Змішайте інгредієнти до однорідності, але не обов'язково використовувати алкоголь. Можете не доливати віскі чи ром. 

  3. Готовий напій можна подавати гарячим або охолодженим.

"Поставте на новорічний стіл велику миску ег-нога. Так кожен зможе за бажанням додавати собі алкоголь або смакувати безалкогольним", – радить Анастасія.

Лише не забувайте смакувати коктейлем правильно. Декілька базових порад:

  • Заздалегідь подумайте про наслідки. Алкоголь шкідливий для здоров’я. Детальніше про це ви можете прочитати за посиланням. Але це не єдиний шкідник. Сьогодні цукор та бульбашки у вашому коктейлі – це смачно та весело через швидке сп’яніння, а завтра – боляче до нудоти. 

  • Знайте свою міру. В середньому, в одному коктейлі (наприклад, сауері) 60 мл міцного алкоголю. Є напої, які містять 90-100 мл. 

  • Дегустуйте, але необов’язково допивати все. Якщо ви прийшли в бар з друзями, то замовте різні коктейлі. Це дасть краще зрозуміти не лише різноманітність поєднань, але й власні смаки та друзів. Зробіть ковток, відчуйте смак, аромат, оцініть зовнішній вигляд та подачу напою. У крафтових броварнях є дегустаційні сети з різним пивом в склянках по 50-100 мл. Протягом вечора поступово посьорбуйте напій, щоб відчути всі можливі нотки.

"Споживання алкоголю подібне до їжі. Ви ж не приходите в заклад і не замовляєте п'ять тарілок різного борщу і не з'їдаєте всі за раз, тому що вам хочеться спробувати весь борщ в асортименті. Так само і з коктейлем. Бажання спробувати щось нове та цікаве – не привід напиватися та втрачати людське обличчя", – додає Анастасія.