Зміст:
  1. Що таке швидкочитання й для чого воно потрібне?
  2. Наукові дослідження як саме працює швидкочитання
  3. Робочі техніки та вправи для швидкочитання
  4. З чого почати швидкочитання. Поради для ефективного читання
  5. Корисні застосунки для пришвидшення читання

У сучасному світі з безліччю цікавої інформації у відкритому доступі, можливостями для навчання та перекладами книжок на будь-які мови дуже хочеться всотувати ці знання у великих об’ємах. Але є ліміти, які зупиняють нас: навряд чи людина, яка працює та має родину, може приділяти читанню та споживанню нової інформації по 3 години на день.

Серед відомих та успішних людей є такі, хто читає багато книжок на місяць і звідти черпають знання, нові ідеї, натхнення та організовують свій час, бізнес та життя найліпшим чином.

Наприклад, мотиваційний спікер та мультимільйонер Тоні Роббінс читає понад 50 книг на рік та використовує швидкісне читання. Прихильницею методик швидкого читання є і голлівудська акторка Ніколь Кідман, вона використовує їх для читання великих сценаріїв та літератури для підготовки до своїх ролей.

Як навчитися швидкочитання: вправи, які допоможуть швидко читати
Фото з архіву авторки

Гуру продуктивності, автор світових бестселерів про тайм-менеджмент та мультимільйонер Тім Ферріс стверджує, що може читати по 20 книг на місяць, та завжди включає швидкочитання до стовпів продуктивності. Один з найбагатших людей світу Білл Гейтс не є швидкочитачем у традиційному сенсі, але він захоплюється читанням, постійно наголошує на важливості читання для особистісного та професійного розвитку. Мультимільярдер читає понад 50 книжок на рік.

Якщо ви хочете наслідувати приклад успішних людей, то тут на поміч приходить швидкочитання. Вже давно існують вправи, які допомагають навчитися швидко читати. Тож розберемо найефективніші техніки швидкого читання та їх переваги.

Що таке швидкочитання й для чого воно потрібне?

Швидкочитання — це набір технік, спрямованих на прискорення процесу читання тексту без втрати якості розуміння інформації. Це вміння корисне для студентів, фахівців, що працюють з великим обсягом інформації, для професіоналів, які хочуть розвиватися у своїй сфері, та всіх, хто прагне знати більше та ефективніше використовувати свій час.

Як навчитися швидкочитання: вправи, які допоможуть швидко читати
Фото з архіву авторки

Способи швидкочитання дозволяють не лише підвищити швидкість обробки текстів, а й допомагають покращити концентрацію, увагу та загальну когнітивну функцію мозку. Окрім цього, швидкочитання дозволяє розвивати пам'ять і логічне мислення.

Нормальна швидкість читання для дорослої людини становить приблизно 200-300 слів за хвилину. Це дозволяє зберігати розуміння тексту та запам'ятовування інформації. 400-600 слів за хвилину вважається високою швидкістю читання, за якої все ще можливе розуміння більшості текстів. 800-1000 слів за хвилину — це дуже висока швидкість, яка досягається професійними швидкочитачами, але тут розуміння може суттєво знижуватися.


Наукові дослідження як саме працює швидкочитання

Швидкочитання є науково обґрунтованим підходом, який базується на дослідженнях когнітивних процесів, зокрема рухів очей, мозкової обробки інформації та фіксації уваги.

Психолог Кіт Рейнер зробив значний внесок у дослідження процесів ефективного читання. Він працював у Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго та був одним із провідних дослідників в області когнітивної психології, з фокусом на те, як наші очі та мозок взаємодіють під час читання тексту.

Його дослідження показали, що у разі стандартного читання людина зчитує приблизно 7-9 символів за одну фіксацію (короткі зупинки очей на словах) і що більшість часу витрачається на обробку змісту, а не на сам рух очей.

Звичайний читач сприймає лише кілька слів під час кожної фіксації, тоді як швидкочитач використовує периферійний зір, щоб охоплювати більші ділянки тексту за одну фіксацію. Це дозволяє зчитувати більше інформації за коротший час.

Більшість людей під час читання внутрішньо вимовляють слова (субвокалізація), що значно уповільнює процес. В середньому людина може "вимовити" 150-250 слів за хвилину, тоді як мозок здатен обробляти значно більше інформації. Одним із ключових принципів швидкочитання є зниження або повна відмова від субвокалізації. Це дозволяє збільшити швидкість читання.

Робочі техніки та вправи для швидкочитання

Усі техніки швидкого читання мають одну спільну рису: ви уникаєте вимовляти та "чути" кожне слово у своїй голові. Відмова від субвокалізації допомагає бачити цілі рядки або групи слів. Зосередитися на блоках тексту можна, якщо розслабити обличчя та розширити погляд на сторінці. Коли ви наближаєтесь до кінця рядка, то дозвольте своєму периферійному зору перевести ваше око на останній набір слів. Це допоможе зупинити паузи в читанні.



Чудова техніка читання для дорослих – це читання по діагоналі. Ви пропускаєте несуттєві частини тексту та зосереджуєтесь на ключових словах і фразах. Погляд рухається по діагоналі зверху вниз, фіксуючи важливу інформацію. Такий метод швидкочитання підійде, якщо вам треба швидко знайти потрібну інформацію у звіті, наприклад, чи виокремити головні пункти статті.

Спринтерське читання – ви читаєте стрибками через кілька слів, а не зупиняєтеся на кожному слові окремо.

Методика периферійного зору допомагає сприймати інформацію не лише в центрі уваги, а й по краях.

Читання блоками – тут кожен рядок або навіть кілька рядків тексту сприймається як єдиний блок. Це значно збільшує швидкість сприйняття інформації.



Рух вказівником
– використовуйте палець чи олівець для контролю руху очей під час читання. Так ви краще зосереджуєтесь та не маєте потреби повертатися до вже прочитаного тексту, а також менше відволікаєтесь. Ви просто переміщаєте палець чи ручку вздовж тексту під час його читання.

Швидко прочитати книгу можна, якщо закривати прочитаний текст закладкою чи листівкою/аркушем.



Скімінг
– це техніка швидкого читання, яка передбачає швидке сканування тексту, щоб отримати загальний огляд і визначити ключові моменти. Це можна зробити, зосередивши увагу на заголовках, підзаголовках і словах, виділених жирним або курсивом. Так ви можете пропускати неважливі для вас підрозділи книги та концентрувалися тільки на корисній для вас інформації, а не "воді".

Використання темпу – ви підтримуєте одну й ту саму швидкість, темп читання протягом усього тексту за допомогою метронома, наприклад.

Читання у зворотному напрямку передбачає початок з кінця матеріалу та рух назад до початку. Це може допомогти читачеві швидше визначити основні моменти та загальну структуру матеріалу. Добре підходить до структурованих, логічних книжок.

Візуалізація допоможе створити візуальне представлення інформації та краще її збереження. За допомогою візуалізації легше зрозуміти та запам’ятати складні або абстрактні концепції.

Ще одна важлива техніка для поліпшення навички швидкочитання – регулярні перерви для відпочинку очей. Заплющте очі на кілька секунд або відведіть погляд від сторінки та зосередьте його на віддаленому об’єкті.

З чого почати швидкочитання. Поради для ефективного читання

Кращий спосіб освоїти швидкочитання – це регулярне тренування, постановка цілей та вимірювання прогресу.

Спочатку визначте, для чого саме вам необхідне швидкочитання – для того, щоб просунутися в професійній сфері, аби мати більше часу та знань у цікавих вам областях, для саморозвитку чи бізнес-ідей, підвищення продуктивності чи просто для тренування когнітивних навичок.

Поліпшити навичку швидкочитання можна завдяки регулярній практиці. Виділяйте час щодня на тренування, поступово підвищуючи складність текстів і швидкість читання.



Читайте з таймером, засікайте час та рахуйте, скільки слів ви прочитали за хвилину. Пройдіть тест швикдочитання в інтернеті, і потім від цієї цифри ви будете вже позначати ваш майбутній прогрес.

Розвивайте концентрацію та фокус, покращуйте загалом свою продуктивність за допомогою технік тайм-менеджменту, регулярного спорту, медитацій.

Пам'ятайте, що головна мета швидкочитання — це не просто швидкість, а збереження високого рівня розуміння тексту. Тому важливо знаходити баланс між швидкістю і якістю.



Читайте в комфортному середовищі з хорошим освітленням і в зручному місці. Зробіть собі за можливості затишний "reading nook" – куточок для читання. Звісно, мінімізуйте відволікання на телефонні сповіщення, чати чи домашніх. Звільніть час саме на читання у вашому розкладі. Так само як ви виділяєте/блокуєте час на вивчення нової мови чи освоєння нової навички.



Заведіть звички-ритуали, пов’язані з читанням, наприклад, читати наодинці після робочого дня, на балконі після обіду чи перед сном.

Для різноманіття читайте різні за стилем та складністю книжки, читайте як художню, так і технічну літературу. Таким чином мозок буде адаптуватися до різної інформації.

Пробуйте різні комбінації технік та обирайте "свої". Аналізуйте свій прогрес та помилки.

Корисні застосунки для пришвидшення читання

Навчитися швидкочитання за короткий час можна і за допомогою сучасних застосунків. Ці інструменти, зазвичай, використовують такі методи, як виділення, фрагментація та темп, щоб допомогти читачеві ефективніше обробляти інформацію. Вони допомагають покращити швидкість читання, розширити периферійний зір та зменшити субвокалізацію.

Ось кілька популярних застосунків (майже всі працюють і для андроїда, і для айфона, більшість має також вебверсії), є безкоштовні та платні функції:

  1. Почнемо з Readlax, бо це застосунок від українських розробників. Він не тільки тренує швидкочитання, а й пам’ять, фокус та концентрацію. Тут можна грати у прості гри, читати статті та збільшувати швидкість читання в 3-5 разів.
  2. Spreeder дозволяє тренувати читання за допомогою методів, що скорочують субвокалізацію та збільшують швидкість сприйняття тексту. Ви можете завантажувати свої тексти та переглядати статистику прогресу.
  3. Spritz використовує технологію "оптичного розпізнавання слів". Він показує одне слово за раз у фіксованій точці екрана, що допомагає зменшити рухи очей і збільшити швидкість читання.
  4. Reedy працює як з текстовими файлами, так і з вебсторінками, дозволяючи тренувати швидкість читання та поліпшувати сприйняття тексту.
  5. Acceleread спеціалізується на навчанні швидкочитання з персоналізованими тренуваннями. Має тести на швидкість, персоналізовані тренування, детальні звіти.
  6. Speed Reading Academy зосереджується на методах збільшення швидкості та покращення розуміння тексту. Програма містить вправи на периферійне бачення та увагу.
  7. Застосунок Outread підсвічує слова в тексті для прискорення фіксацій очей. Це допомагає зберегти концентрацію, є функція аудіосупроводу.
  8. ReadMe! сумісний з популярними форматами книг (PDF, ePub) та має інтеграцію з хмарними сервісами. Bookly не тільки для швидкочитання, але й для управління книжковими звичками. Застосунок відстежує кількість прочитаних книг і часу, проведеного за читанням, допомагаючи користувачам планувати та оптимізувати процес читання.