Бігова доріжка проти бігу на вулиці. Який вид пробіжок ефективніший для здоров'я і форми
Фото: depositphotos.com

Пробіжки на біговій доріжці чи біг на вулиці? Одвічне питання, яке турбує кожного, хто хоче включити у свій режим кардіо у вигляді бігу.

Так біг на відкритому повітрі покращує стабільність, змушуючи вас орієнтуватися на постійно мінливій місцевості. Напротивагу, бігова доріжка змушує підтримувати рівень швидкості та продуктивності.

Зрештою, щоб ви не обрали, обидві методології мають свої переваги та недоліки. Про це йдеться у статті ресурсу Verywellfit.

Вулиця чи спортзал

Спортсмени можуть отримати одне і те ж тренування, як на біговій доріжці, так і на вулиці, якщо вони підтримують однаковий рівень зусиль. Але "зусилля" самі по собі є дуже мінливим показником.

Зусилля ґрунтуються не тільки на частоті серцевих скорочень, але й на сприйманні напруження. Воно стосується того, наскільки важким спортсмен вважає бігову діяльність.

Наприклад, сприйнятливе напруження бігу в приміщенні, як правило, буде меншим, ніж біг на відкритому повітрі в дощовий день, навіть якщо ви спалюєте більше калорій або у вас швидший пульс.

У сонячний день біг горбистою місцевістю може сприйматися "важчим", ніж біг на біговій доріжці з подібним нахилом та відстанню.

Однак, якщо оцінювати реальні, а не сприймані переваги бігу, пробіжки на відкритому повітрі кращі. Навіть якщо ви біжите в одному темпі на біговій доріжці, ви, як правило, витрачаєте більше енергії, бігаючи на вулиці.

Це пов’язано не тільки з коливаннями рельєфу, погоди та вітру. Бігова доріжка робить для вас велику роботу, рухаючи вас уперед.

Щоб компенсувати різницю між біговою доріжкою та бігом на відкритому повітрі, бігуни під час тренування часто збільшують нахил бігової доріжки десь на 1-2%.

Бігова доріжка

Переваги використання бігової доріжки:

  • Не має погодних та температурних обмежень. Біг в погану погоду не приносить задоволення. У спекотну погоду існує ризик зневоднення або теплового виснаження. Бігова доріжка допоможе уникнути цих ризиків. Вам також не доведеться турбуватися про спеціальне спорядження, одяг та взуття.
  • Можете імітувати деякі умови перегонів. Якщо ви тренуєтеся для марафону горбистою місцевістю, ви можете бігати пагорбами на біговій доріжці, навіть якщо у вас немає доступу до подібного тренувального маршруту.
  • Можете контролювати свій темп. Іноді важко підтримувати оптимальний темп під час пробіжок на вулиці. З цієї причини тренування на біговій доріжці може бути хорошим рішенням, якщо ви, наприклад, проходите реабілітацію після травми. Бігова доріжка дозволяє легко відстежувати ваш темп.
  • Підтримка мультизадачності. На біговій доріжці ви можете слухати музику, подкасти та навіть дивитися улюблений фільм чи серіал.
  • Гладка та амортизована поверхня. Бігові доріжки мають краще поглинання ударів, ніж асфальтне покриття. Це означає, що ви отримуєте менше навантаження на щиколотки та коліна.

Недоліки бігових доріжок:

  • Ймовірність травми не зникає. Хоча більшість користувачів вважають бігові доріжки більш безпечним варіантом, Комісія США з безпеки споживчих товарів (CPSC) повідомляє, що в США щорічно відбувається понад 24 000 травм на біговій доріжці. Сюди входять розтягнення м'язів, падіння, травми голови та серцево-судинні хвороби у людей, які або бігали занадто швидко, або занадто сильно відштовхувались від поверхні доріжки.
  • Не можна бігати вниз. Більшість бігових доріжок не мають функції нахилу вниз, яка потрібна для зміцнення передніх м’язів та великогомілкової кістки.
  • Ви не можете робити повороти. Подібним чином, на біговій доріжці немає поворотів, які обмежують вашу здатність покращувати поперечну спритність.

Біг на вулиці

Переваги бігу на вулиці:

  • Безкоштовні тренування. За пробіжки на вулиці не потрібно платити. Окрім того, ви не маєте ніяких обмежень, у вигляді графіку роботи спортивної зали.
  • Доступні тренування навіть під час подорожей. Персонал готелю може запропонувати найближчі сприятливі маршрути для бігу.
  • Підготовка до забігу. Бігаючи на відкритому повітрі, ваші м’язи та суглоби будуть більш пристосовані до різноманітної місцевості, з якою ви зіткнетеся під час забігу. Ви зможете краще адаптуватися до змін погоди і знати, коли докладати додаткові зусилля, стикаючись з висотою або перешкодами.
  • Дозволяє насолоджуватися природою та дихати свіжим повітрям. 
  • Сприяє побудові кісток. Вагомі фізичні вправи, такі як біг, створюють мінеральну щільність кісток – показник міцності кісток. Дослідження показало, що пробіжки на вулиці ефективніші для зміцнення кісток, ніж велоспорт і силові тренування.
  • Дозволяє спалити більше калорій. Завдяки протистоянню вітру вам доведеться трохи більше працювати, щоб не відставати від темпу, а це означає більше спалення калорій.

Недоліки бігу на відкритому повітрі:

  • Існує ризик травмувань. Згідно з дослідженнями Університету прикладних наук в Нідерландах, травми колін на сьогодні є найпоширенішим пошкодженням під час бігу на вулиці. За ними слідують травми гомілки, стопи та гомілкостопного суглоба.
  • Це може бути небезпечно. Окрім надмірного травмування, зовні є й інші небезпеки, серед яких: дорожній рух, несприятливі погодні умови, відсутність освітлення у вечірній час.

Висновок

Якщо єдиним вашим наміром є досягнення та підтримка здоров'я серця, то бігової доріжки буде достатньо.

З іншого боку, готуючись до забігів, ви отримаєте більше переваг від бігу на вулиці. Попри те, що ви можете включити тренування на біговій доріжці для поліпшення свого кардіотренінгу.

Читайте також: