Чи корисно бігати щодня. Як правильно побудувати режим бігових тренувань
Фото: depositphotos.com

Біг щодня робить нас міцнішими та швидшими в довгостроковій перспективі. Проте чи справді тренування без вихідних дають лише користь?

Про це йдеться в інтерв'ю для ресурсу Runner`s World членкині виконавчого комітету Асоціації прикладної спортивної психології Анджели Файфер та власниці компанії Running Strong Джанет Гамільтон.

Існує багато причин, чому люди можуть дотримуватися режиму тренування без вихідних. Одна з них – це бажання прогресу та результативності.

Інша причина полягає в тому, що спортсмени, як правило, змагаються не лише з іншими, але і з самими собою. У результаті до поставлених п'яти кілометрів додається ще один кілометр. Таким чином ми доводимо собі, що здатні на більше.

Також щоденний біг – це спосіб заспокоїтись, позбутися нав'язливих думок та тривожного стану.

Анджела Файфер радить бігунам давати собі хоча б день для відпочинку. Це дасть шанс відновитись як тілу, так і розуму. У іншому випадку щоденні тренування можуть призвести до швидкого вигорання і не бажання повертатися до спортивної рутини.

Джанет Гамільтон радить чергувати "важкі дні" (тренування) та "легкі дні" (відпочинок). Це допоможе нашому тілу не тільки відновитися, але й зміцнитися.

Це пояснюється тим, що в нашому тілі відбувається процес адаптації. Це період фізіологічних змін на клітинному рівні. Наприклад, побудова більшої кількості мітохондрій та судин, а також утворення міцніших м’язових волокон.

Тіло не може зробити все це, якщо не має часу для відпочинку. 

Проте Гамільтон зауважує, що "легкі дні" можуть містити фізичну активність. Вона повинна бути недовготривалою та неінтенсивною. Наприклад, розтяжка, легка пробіжка, пілатес чи йога.

Приклади відео тренувань для "легких днів":

  • Ранковий пілатес: п'ять вправ, які допоможуть прокинутись та розтягнути м'язи
  • Прості вправи для розтяжки після тренування, які допоможуть уникнути кріпатури
  • Йога для покращення травлення: три легких тренування

"Більшість бігунів стверджують, що вони перемагають у перегонах, якщо мають чергування між інтенсивними тренуваннями та відпочинком. Також сон є дуже важливим елементом тренувань. Відпочинок – це також частина досягнення мети. Якщо ви хочете бути найкращим, ви повинні забезпечити себе як навантаженням, так і відновленням", – пояснює Гамільтон.

Користь від відпочинку

  • Відпочинок – це спосіб повного перезавантаження та отримання ще більшого заряду мотивації. А також це профілактика вигорання.
  • Покращення якості сну.
  • Зниження ранкового пульсу.
  • Відсутність втоми.
  • Хороший апетит.
  • Відсутність скутості чи болю у м'язах.
  • Нормалізація темпу тренувань.

Експерти радять уважно прислухатися до свого тіла і надавати йому можливість відпочити, коли він так цього потребує.

Читайте також: