Як та скільки спати вдень. Чи корисна дрімота для організму людини
Фото: depositphotos.com

У ході опитування 2017 року, дві третини респондентів повідомили про втому на роботі. 53% відчувають себе менш продуктивними, а 44% мають проблеми з фокусуванням.

Дрімота здається розв'язанням цієї проблеми. Та чи справді вона покращує продуктивність та фокусування?

Про це розповідають експерти ресурсу Healthline.

Переваги сну вдень

Дрімота зміцнює психічне та фізичне здоров’я, але за умови дотримання усіх правил. Серед головних переваг:

  • Покращення пам’яті

Сон вдень сприяє консолідації пам’яті – процес, коли мозок перетворює інформацію в довготривалу пам’ять. Хороший сон одразу після вивчення нової інформації допомагає зберігати отриманні знання.

У дослідженні 2019 року вчені розділили студентів на три групи. Учасники протягом 90 хвилин вивчали види крабів. Потім одна група дрімала протягом години, друга – ще годину вчились, а третя – дивилась фільм.

Протягом наступних 90 хвилин вони знову вивчали крабів. Після 30-хвилинної перерви студенти склали тест і ще один через тиждень.

Під час першого тесту групи, які дрімали та вчились показали кращий результат, ніж ті, хто дивився фільм. Проте група, що дрімала, справилась на відмінно і з другим тестом.

Інше дослідження виявили, що дрімота може допомогти епізодичній пам’яті – згадуванню конкретних подій чи переживань.

  • Підвищення імунітету

"Нестача сну збільшує вивільнення прозапальних маркерів та спричиняє імунодефіцит. Дрімання протягом дня декілька днів поспіль покращує імунну систему та клітинні функції", – стверджує Наташа Фуксіна, доктор медичних наук.

У дослідженні 2015 року чоловіки спали лише дві години протягом однієї ночі. Наступного дня вони дрімали протягом 30 хвилин, а вночі повноцінно відпочивали.

Результати показали, що дрімота допомогла знизити рівень запальних цитокінів та норадреналіну.

Скільки часу повинна тривати дрімота

"Для більшості людей 20-30-хвилинний "енергійний сон" є найкращим способом підвищення пильності та концентрації уваги. Через 30 хвилин після засинання, ви перебуватимете на ранніх стадіях циклу сну і не будете відчувати слабкість після пробудження", – стверджує Джефф Роджерс, сертифікований експерт зі сну в American Board of Dental Sleep Medicine and the American Sleep and Breathing Academy.

За словами доктора медичних наук Алекса Димитріу, триваліша дрімота заважатиме якості нічного сну.

Як отримати користь від дрімоти

Джефф Роджерс радить:

  • Дрімайте між 13:00-15:00. "Ці години є природним періодом спаду сил для людей. Якщо ви спробуєте подрімати раніше, ваше тіло не буде готове. А якщо ви дрімаєте пізніше цього часу, це порушить сон вночі", – пояснює Роджерс.
  • Подбайте про своє середовище. Приглушіть світло, провітріть кімнату та вимкніть звук сповіщень на телефоні. 
  • Подрімайте на дивані або у затишному кріслі, а не у ліжку. "Коли занадто зручно, то це ускладнює пробудження", – стверджує Лорен Брох, експерт з психології сну.

Чи слід дрімати вночі

Дрімати вночі – це добре, якщо ви працюєте в нічну зміну або за нетиповим графіком роботи. Дотримуйтесь 20-30-хвилинного сну (або 90 хвилин, якщо ви справді недосипаєте).

Також уникайте дрімоти занадто близько до часу, коли ви збираєтеся знову заснути.

"З’ясуйте, якою є середня точка вашої зміни – нічний еквівалент періоду 13:00-15:00", – рекомендує Роджерс.

Читайте також:

  • Чому хочеться спати після тренування. Плюси та мінуси денного сну
  • TED Talks: цікаві факти про сон та все, що з ним пов’язано
  • Як краще засинати і покращити свій сон, коли навколо нерви, ковід і збитий графік життя

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.