Як отримати максимум від переходу на літній час. Корисні ритуали для цієї весни
Фото: unsplash.com

З приходом весни та переходу на літній час збільшується кількість сонячного світла, що допомагає покращити настрій.

Дослідження доводять, що вплив сонячного світла активує нейромедіатор серотонін, який пов’язаний із підвищенням настрою та відчуттям спокою. Коли рівень серотоніну низький, існує ризик розвитку сезонного афективного розладу, також відомого як "зимова депресія".

У інтерв'ю для видання Healthline психіатриня Ніколь Б. Вашингтон зазначає, що збільшення впливу сонячного світла може також збільшити рівень вітаміну D.

"Низький рівень вітаміну D може негативно впливати на розлади психічного здоров’я, такі як депресія та тривожний стан", – пояснює Вашингтон.

Лікарка радить із приходом сприятливої погоди та збільшення сонячних днів частіше виходити на вулицю для підвищення рівня серотоніну та вітаміну D. Це особливо корисно, якщо є втома від постійних локдаунів та пандемії.

Грейсі Обухович, тренер з особистого розвитку, радить сформувати нову ранкову звичку – планувати одне заняття на свіжому повітрі щоранку після пробудження або після обіду.

"Оскільки позитивні очікування також важливі для настрою, ви можете захоплюватися думками про свою прогулянку після обіду, яку ви будете робити, слухаючи улюблений подкаст. Ви також можете відповідати на електроні листи, сидячи на лавці, насолоджуючись сонцем", – радить Обухович.

Подумайте про те, щоб додати до свого щоденного плану:

  • Рухливість на вулиці

Це може бути і прогулянка, і біг, і їзда на велосипеді. Альтернативою також є садівництво.

"Зосередьте увагу на клумбах, підготуйте відкритий простір до теплої погоди та весни. Ці заходи обов’язково принесуть надію на теплу погоду", – радить Вашингтон.

  • Обідайте або вечеряйте на свіжому повітрі

Організуйте пікнік з колегами або випийте горнятко кави у найближчому парку. Альтернативою може бути нетривала прогулянка після кожного прийому їжі. Це допоможе покращити настрій та відволіктись від робочої рутини.

  • Проводьте час з іншими на вулиці

Фізичну активність, прийом їжі чи звичайну прогулянку можна поєднати з дружньою зустріччю. Це також чудовий варіант для сімейного дозвілля. Дотримання такої звички один-два рази на тиждень може задовольнити не лише фізичні та психічні потреби, але й соціальні.

Вашингтон також додає, що соціальна взаємодія має бути пріоритетом цієї весни, особливо для тих, хто дотримувався соціального дистанціювання через COVID-19.

Читайте також:

  • Як збадьоритися та утримати енергійний заряд зранку. Сім корисних звичок
  • Опанувати емоції, стрес і вигорання. Як з цим справляється психотерапевтка Марта Приріз
  • Я не хочу нічого робити. Як боротися з тимчасовою апатією