Як збадьоритися та утримати енергійний заряд зранку. Сім корисних звичок
Фото: depositphotos.com

Дослідження 2020 року, опубліковане в PLOS One, показало простий спосіб відчути себе бадьорим зранку – змінити свій шумний сигнал будильнику на мелодію, під яку вам захочеться співати.

"Різкий звуковий сигнал може порушити чи заплутати мозкову діяльність під час пробудження", – стверджує автор дослідження Стюарт Макфарлейн.

Однак експерти видання LIVESTRONG.com зазначають, що на додаток до зміни мелодії будильнику, варто подбати про ранкові звички.

1. Дотримуйтесь розкладу сну

Якщо щодня ви лягаєте в різний час, то ваші циркадні ритми – внутрішній годинник, що регулює схеми сонливості та бадьорості – матиме збій. Це може призвести до порушення концентрації уваги та поганого самопочуття.

"Наша хімія тіла запрограмована на циклічну роботу. Коли синхронізація цих циклів вимкнена, ваше тіло перетворюється в двигун, який погано працює", – розповідає Майкл Твері, директор National Center on Sleep Disorders Research.

За даними Національного фонду сну, дотримання регулярного графіка сну може полегшити засипання вночі та пробудження вранці.

Детальніше про сон ви можете дізнатися тут:

  • Калькулятор сну: скільки спати, о котрій лягати та вставати. Які стадії сну існують
  • Наука і сон: що робити, коли не можеш заснути, і як виспатися
  • Що таке "глибокий сон", як він працює та що робити, щоби краще виспатися

2. Не відкладайте дзвінок будильника

Зазвичай смартфони мають заздалегідь заданий час відкладення 5-10 хвилин. Відкладаючи будильник ви знову починаєте засинати. Саме тоді, коли ваше тіло готується перейти до чергової стадії сну, ви здригаєтеся від наступного дзвінка будильника. 

"Як результат, ви не відчуватимете бадьорості", – пояснює фахівець зі сну Майкл Бреус.

Покладіть будильник на інший бік кімнати, щоб фізично не можна було простягнути руку та торкнутися кнопки "відкласти".

3. Дихайте

Щойно прокинувшись, сядьте на ліжко, вдихніть і глибоко видихніть. Повторіть цю вправу протягом двох хвилин, роблячи довгі, повільні, великі вдихи повітря, щоб наситити клітини киснем.

"Ваша дихальна система сповільнюється, поки ви спите. Отримання кисню легенями знову запускає цей механізм і підіймає рівень енергії", – говорить Бреус.

4. Пийте воду

"Сон зневоднює. В середньому людина втрачає літр води за ніч, залежно від рівня вологості у спальні та режиму дихання, наприклад, якщо ви спите з відкритим або закритим ротом", – пояснює Бреус.

Оскільки вода транспортує кисень до м’язів та мозку, зневоднення може призвести до фізичного та психічного оніміння. Щоб поповнити клітини та збадьоритися, випийте 400 мл води.

5. Впустіть сонячне світло

Яскраве світло – потужний підсилювач енергії, оскільки він гальмує мелатонін ("гормон сну"), який ваш мозок вивільняє під час засинання. Оскільки темрява викликає вивільнення мелатоніну, ви можете протидіяти його ефекту, відкривши штори.

"Коли сонячне світло потрапляє на клітини меланопсину в очах, вимикається "кран" мелатоніну у вашому мозку", – говорить Бреус.

Якщо під час пробудження на вулиці все ще темно, увімкніть збагачений синім світлом світлодіод. Дослідження, опубліковане в Nature, виявило, що рівень мелатонін значно зменшується, коли люди піддаються синім збагаченим вогням замість теплих білих.

6. Прокачайте кров

В огляді досліджень 2013 року вчені встановили, що фізичні вправи миттєво підвищують жвавість і зменшують втому.

Незалежно від того, чи ви тренуєтесь зранку в залі, чи вигулюєте собаку, ви збагачуєте своє тіло і мозок киснем. Це підвищує рівень енергії.

Приклади ранкових тренувань:

  • П'ять вправ для отримання додаткового заряду енергії. Розминка усього тіла
  • Домашній танцмайданчик. Підбірка енергійних відео тренувань
  • Ранкова руханка. Короткі тренування для дуже бадьорого ранку

7. Охолоньте

Розпочніть свій ранок з душу. Протягом останньої хвилини зробіть температуру води поступово холоднішою.

"Холод змушує кров шунтувати від ваших кінцівок до тулуба, що надсилає сигнал про небезпеку вашому мозку, ніби ви знаходитесь на вулиці в снігу. Це допоможе вам збадьоритися", – говорить Бреус.

Читайте також:

  • Чому виникає втома. П'ять звичок, які варто змінити для збільшення рівня енергії
  • Покращують травлення, сон та заряд енергії. Все про чаї: зелений, чорний, матча, імбирний
  • Не кавою єдиною. Топ-5 продуктів, які допоможуть відновити енергію після свят
Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.