Новий рік без поганої звички. Які існують способи відмови від паління – пояснює наука
Фото: pexels.com

Багато людей починають Новий рік із планами кинути палити.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Видання The Conversation проаналізували наукові методи, які допомагають відмовитись від паління. Серед них:

1. Поведінкове консультування. Наука показує, що підтримка інших під час відмови від паління змушує людину ефективніше працювати над цим процесом. Консультації щодо того, як кинути палити, широко доступні серед медичних працівників та менторів.

Якісні дані понад 300 досліджень, у яких взяли участь понад 250 000 людей, показують, що отримання консультацій щодо відмови від цигарок збільшує довгострокові показники відмови.

2. Віддалена підтримка. Дослідження не виявили чіткої різниці між ефектом підтримки, що надається віч-на-віч, від віддаленої (консультування, що здійснюється за допомогою телефонних або відеодзвінків).

Також з’являється все більше доказів того, що підтримка, яка надається за допомогою текстових повідомлень, може підвищити рівень відмови від паління.

3. Грошові винагороди. Є нові докази того, що програми, які винагороджують людей за відмову від цигарок, збільшують довгостроковий успіх. Ці винагороди можуть включати гроші або ваучери на товари чи послуги.

Зазвичай подібні програми запроваджуються на робочих місцях або на рівні місцевого самоврядування.

Вони пропонують перевагу негайного позитивного результату, оскільки багатьом людям важко думати про довгострокові переваги відмови від паління для здоров’я.

4. Нікотинозамісна терапія. Її можуть призначити лікарі, але в багатьох країнах вони доступні без рецептів в продуктових магазинах та аптеках.

Наукові огляди доводять, що використання двох форм терапії замість однієї збільшує шанси кинути палити. Зокрема, використання пластиру та іншої форми, такої як гумка, спреї або пастила.

5. Електронні цигарки. Недавній огляд, що охопив 50 досліджень та понад 12 000 учасників, показав, що нікотинові електронні сигарети допомагають людям кинути палити принаймні на пів року і працюють краще, ніж нікотинозамісна терапія.

Однак потрібно більше надійних доказів, щоб бути впевненими у наслідках електронних сигарет для здоров'я.

6. Скорочення кількості паління. Якщо ви відчуваєте, що не можете кинути палити, спробуйте зменшити щоденну кількість цигарок.

Дослідження показують, що зменшення кількості цигарок допоможе кинути палити в довгостроковій перспективі.

Отже, коли ви будете готові спробувати повністю відмовитись від цигарок, подумайте про використання одного або декількох із перерахованих вище методів.

Проте пам'ятайте, що не варто здаватися після першої невдалої спроби. Трішки наполегливості і все вийде!

Читайте також: