Скільки часу потрібно для набуття та втрати звички – пояснюють вчені
Фото: depositphotos.com

Починаючи від щоденного чищення зубів і закінчуючи ранковою кавою, ми всі маємо десятки звичок, завдяки яким ми формуємо повсякденний режим.

Деякі з них здорові: відвідування тренажерного залу, збалансоване харчування, щоденна ранкова пробіжка. Проте існують і шкідливі: викурювання пачки цигарок в день, вживання фаст-фуду та пляшка пива щовечора після роботи.

Існує багато застосунків, які допомагають нам сформувати звичку. Проте багато з них побудовані на припущенні, що для формування звички нам потрібно 21 день.

Ця цифра походить із популярної в 1960 році книги "Психокібернетика" Максвелла Мольца, пластичного хірурга, який помітив, що його пацієнтам потрібно близько 21 дня, щоб звикнути до своїх нових облич.

Однак, згідно з дослідженням 2009 року, час, необхідний для формування звички, насправді не такий чіткий.

Дослідники з Університетського коледжу Лондона вивчали нові звички 96 людей протягом 12 тижнів і виявили, що середній час, необхідний для дотримання нової звички, насправді становить 66 днів.

Так вчені прийшли до висновку, що людям не варто припиняти формування звички після трьох тижнів. Варто продовжити старання, адже розвиток нової поведінки займе щонайменше два місяці.

Але як щодо спроби позбутися небажаної звички?

Виявляється, що формування та руйнування звичок досить тісно пов’язані.

Як пояснює психолог Тімоті Пічил, вони є двома сторонами однієї медалі: "Відмова від звички насправді означає встановлення нової звички, нової потужної реакції. Стара звичка або модель реагування все ще залишаються, але вона не домінує".

"Набагато простіше почати робити щось нове, ніж перестати робити щось звичне. Це одна з причин, чому засоби для відмови від куріння, такі як інгалятори, є більш ефективними, ніж нікотиновий пластир", – каже невролог Елліот Беркман.

Експерти сходяться на думці, що не існує типових часових рамок для відмови від звички. Правильним рецептом буде поєднання мотивації, обставин та самої звички.

"Люди, які хочуть відмовитись від своєї звички з причин, які відповідають їх особистим цінностям, змінять свою поведінку швидше, ніж люди, які роблять це через тиск з боку інших", – говорить Беркман.

Отже, щоб успішно позбутися звички, людині потрібно подумати про свою найсильнішу мотивацію та про "поведінку заміщення" для цієї звички. 

Проте варто переконатися, що заміщення піде на користь. Наприклад, заміна куріння цукерками є загальною пасткою.

Також варто запастись терпінням. Адже чим довше існує звичка, тим довше потрібно від неї позбутися.

"Давні звички буквально закріплені на нервовому рівні, тому вони є потужними детермінантами поведінки", – пояснює Беркман.

Читайте також: